Up 2 Date

Steeds meer vrouwen in Nederland beginnen een eigen bedrijf

foto: Ter illustratie: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Steeds meer vrouwen in Nederland beginnen een eigen bedrijf

Vrouwen zijn in 2021 vaker een eigen bedrijf gestart dan ooit. Dat blijkt uit gegevens die de Kamer van Koophandel (KVK) heeft gedeeld. Van het totaal aantal mensen die een eigen bedrijf is gestart het afgelopen jaar, is 39 procent een vrouw. Verder heeft de KVK bekendgemaakt dat 37 procent van alle ondernemers in Nederland een vrouw is.

Toename

Ook het aantal ondernemingen in Nederland bereikte een nieuw record. Bij elkaar opgeteld telt ons land bijna 2,2 miljoen bedrijven. Dat is een stijging van 120.000 en zes procent meer dan het voorgaande jaar. Volgens het KVK is vooral het aantal freelancers toegenomen.

De toename van het aantal ondernemende vrouwen in Nederland is geen nieuwe trend. Josette Dijkhuizen, hoogleraar ondernemerschapsontwikkeling, vertelde eerder al in gesprek met KVK dat die ontwikkeling ook belangrijk is in creatief opzicht en op het gebied van diversiteit. ''Meer inclusiviteit in ondernemerschap is van belang vanwege meer innovatie en maatschappelijke impact.''

Switch van dienstverband

Vooral in de gezondheidszorg, bouw, logistiek en horeca is het aantal ondernemingen toegenomen. Volgens Dijkhuizen hebben die sectoren door personeelstekorten veel potentie voor zelfstandigen. Veel werknemers switchen dan ook van een vast dienstverband naar een dienstverband als freelancer.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie