Up 2 Date

Gedetineerde in België in levensgevaar na dagenlange marteling door medegevangenen

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Gedetineerde in België in levensgevaar na dagenlange marteling door medegevangenen

Een Belgische gevangene is gisteravond in het ziekenhuis beland, nadat hij drie dagen lang mishandeld werd door enkele medegevangenen in een Antwerpse gevangenis. Zo werd de man geslagen, verkracht en zelfs gedwongen om zijn eigen uitwerpselen op te eten.Volgens verschillende media zou de man op dit moment in levensgevaar verkeren.

Levensgevaar

Uit de verwondingen van het slachtoffer is gebleken dat hij flink is toegetakeld door zijn medegevangenen. Zo heeft de man brandwonden opgelopen, nadat er kokend water over hem heen is gegoten. Ook heeft hij verschillende wonden bij zijn schaamstreek en oren opgelopen die zijn aangebracht met een scheermes. De man zou man ook gewurgd, verkracht en meermaals geslagen zijn gezien zijn blauwe plekken. De marteling was zo heftig dat er een kans bestaat dat het slachtoffer dit niet zal overleven.

Mishandeling gefilmd

Het is op dit moment niet bekend waarom de man zo is toegetakeld. De daders hebben beelden gemaakt van het tafereel en die uiteindelijk gedeeld op TikTok. Op de beelden is te onder andere zien hoe het slachtoffer gedwongen wordt om zijn eigen ontlasting op te eten. Ook zou het slachtoffer in een opgenomen filmpje hebben geschreeuwd dat “ze hem een kans geven om terug te betalen”. Waar hij het op dat moment over had, is nog niet duidelijk.

Overbevolkte gevangenis

Volgens de Belgische gevangenisvakbond zijn dit soort incidenten te wijten aan de overbevolking in de lokale gevangenis. De vakbond stelt ook dat er een groot tekort aan gevangenispersoneel is. Het is dan ook niet gek dat er in diezelfde Antwerpse gevangenis een toename is aan gewelddadige incidenten.In januari werden bewaarders met bestek bedreigd door een gedetineerde die tabak eiste. Daarnaast werd in februari werd een andere bewaarder drie keer op zijn hoofd geslagen door een gedetineerde op het moment dat hij getransporteerd zou worden naar de rechtbank. Hoe de mishandeling en verkrachting plaats konden vinden is nog niet bekendgemaakt.

Delicten slachtoffer

Volgens verschillende media zou de man op dit moment in levensgevaar verkeren. Het slachtoffer van de mishandeling en verkrachting zat zelf vast voor poging tot moord op zijn ex. Eerder werd hij al veroordeeld voor mishandeling van diezelfde ex en voor het aanranden van twee minderjarige meisjes. Op dit moment worden de verdachten van de mishandeling verhoord door de politie. Het is niet bekend of de eerder delicten van het slachtoffer te maken hebben met de mishandeling die hij zelf onderging in de gevangenis.

Ster advertentie
Ster advertentie