Up 2 Date

Agenten aangeklaagd voor mishandeling Parijse muziekproducent

foto: ANPfoto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Agenten aangeklaagd voor mishandeling Parijse muziekproducent

Vorige week dook er een filmpje op waarin te zien is hoe agenten zonder duidelijke aanleiding Michel Zecler mishandelen in zijn muziekstudio in Parijs. De openbare aanklager van Parijs, Rémy Heitz, maakte gisteravond bekend dat drie van de agenten worden vervolgd voor opzettelijk geweld met een wapen en het maken van racistische opmerkingen. Dat meldt Le Monde.

Mishandeling

Het is ruim een week geleden dat het incident plaatsvond. Michel liep zonder mondkapje op straat toen hij werd gesignaleerd door de politie. Hij besloot om terug te gaan naar de studio om zo een boete te vermijden. De agenten volgden hem naar de studio. Wat erna gebeurde is heftig, op beelden is te zien dat Michel meerdere minuten werd mishandeld. De politieagenten schopten en sloegen hem meer dan vijf minuten lang, terwijl hij geen enkel agressief gedrag vertoonde.

Agenten vervolgd

De betrokken agenten verklaarden in eerste instantie dat Michel gewelddadig was en hun wapens probeerde af te pakken. De filmpjes van het incident spreken de verklaringen van de agenten tegen en hebben ervoor gezorgd dat de drie agenten worden vervolgd voor de mishandeling en racistische uitingen. Deze agenten zitten op dit moment ook in voorarrest. Een vierde agent is aangeklaagd vanwege het gooien van een traangasgranaat in de studio.

Protesten

Zaterdag gingen in verschillende steden honderdduizenden Fransen de straten op. Ze demonstreerden, naar aanleiding van de mishandeling van Michel, tegen politiegeweld en racisme. Daarnaast richtte het protest zich tegen een nieuwe wet die het strafbaar maakt als je beelden verspreidt waarop het gezicht van een politieagent is te zien. De demonstraties verliepen alles behalve rustig: betogers gooiden vuurwerk en stenen richting de politie en agenten zetten traangas en flitsgranaten in. In totaal raakten zo'n honderd agenten gewond. Het is niet bekend of en hoeveel betogers gewond raakten.

Genoeg is Genoeg

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg. Alle verhalen over deze thema’s lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie