Naar homepage
Up 2 Date

Taakstraffen en boetes vanwege racistische berichten aan journalist Clarice Gargard

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Taakstraffen en boetes vanwege racistische berichten aan journalist Clarice Gargard

De rechtbank van Amsterdam heeft vandaag 24 mensen veroordeeld tot taakstraffen van maximaal 58 uur en geldboetes tot 450 euro voor het sturen van racistische en dreigende berichten naar journalist Clarice Gargard. De daders reageerden in 2018 op een livestream van de journalist waarin demonstranten waren te zien van Kick Out Zwarte Piet. Gargard werd in de reacties onder meer bedreigd met een 'nekschot'.

Veroordeling

In totaal moesten er vandaag 25 verdachten voor de rechter komen in Amsterdam. Van hen werden er 18 schuldig bevonden aan opruiing, 3 anderen aan discriminatie, 2 voor het 'aanzetten tot discriminatie' en één iemand voor belediging. Eén persoon werd niet schuldig bevonden, omdat er niet aangetoond kon worden dat diegene de reactie zelf had geplaatst.

Reactie

Het Openbaar Ministerie laat weten blij te zijn met de uitspraak, omdat het laat zien dat de vrijheid van meningsuiting grenzen heeft en waar deze grenzen liggen.

Volgens advocaat Sidney Smeets is Gargard ook tevreden met de uitspraak: "We zijn blij dat de rechtbank duidelijk maakt dat racisme en discriminatie geen plek hebben in het publieke debat en dat hier sprake is van ernstige feiten die een stevige straf verdienen."

Tekortschieten

Smeets vindt echter wel dat het OM en de politie zulke zaken een stuk serieuzer op moeten pakken. De advocaat wijst erop dat Gargard zelf de reacties moest uitzoeken en daar aangifte van moest doen. Hij denkt dat wanneer de politie dat gedaan zou hebben, er veel meer vervolgingen zouden zijn geweest.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Genoeg is Genoeg

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg. Alle verhalen over deze thema’s lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie