Up 2 Date

Amerikaanse vrouwen verwijderen menstruatieapps na schrappen abortusrecht

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Amerikaanse vrouwen verwijderen menstruatieapps na schrappen abortusrecht

Veel vrouwen in de Verenigde Staten verwijderen hun menstruatieapps nadat onlangs werd besloten dat het recht op abortus landelijk wordt geschrapt. Zij vrezen namelijk dat privégegevens van de apps als strafrechtelijk bewijs kunnen dienen.

Privacygegevens

In menstruatieapps kunnen vrouwen hun cyclus bijhouden om een beter inzicht te hebben in wanneer ze vruchtbaar of ongesteld worden. Deze apps verzamelen veel persoonlijke gegevens en kunnen ook prijsgeven wanneer iemand zwanger is, of zwanger is geweest.

Indien een aantal staten daadwerkelijk een abortusverbod zouden toepassen, vrezen vrouwen dat persoonsgegevens van menstruatieapps als bewijsmateriaal kunnen dienen. Volgens Amerikaanse privacyexperts is de vrees van de vrouwen niet ongegrond. In 2019 verkocht de menstruatieapp Flo bijvoorbeeld data van vrouwen die zwanger wilden worden aan Facebook en openbare aanklagers hebben in de VS het recht om dit soort gegevens op te vragen.

Recht op abortus

Nu het hooggerechtshof in de VS het landelijk recht op abortus heeft geschrapt, mogen staten nu zelf bepalen of ze abortus toestaan of niet. Ongeveer twintig staten zouden een abortusverbod overwegen.

Ster advertentie
Ster advertentie