Naar homepage
Up 2 Date

Niet iedereen gaat zelfde EU-reispas krijgen

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Niet iedereen gaat zelfde EU-reispas krijgen

Het plan is om toeristen weer te laten reizen door middel van een EU-reispas. Mensen die gevaccineerd zijn, een negatieve test hebben of anti-stoffen hebben opgebouwd, kunnen zo'n reispas krijgen. Alleen krijgt niet iedereen dezelfde, wat betekent dat elk land kan bepalen hoe zij die drie verschillende groepen behandelen.

Verschillende eisen per groep

De Europese Commissie, die de EU-reispas presenteerde, ziet het liefst dat de verschillende groepen op dezelfde manier worden behandeld, maar uiteindelijk gaat ieder land daar zelf over. Dat houdt in dat Spanje bijvoorbeeld kan eisen dat de groep niet-gevaccineerden bij aankomst eerst in quarantaine moeten. Ook zou het mogelijk zijn dat een land van gevaccineerde mensen alsnog een negatieve test eist.

Stranden vol met gevaccineerde ouderen

Commissie-ambtenaren noemen verschil maken tussen de drie groepen onwenselijk. De Commissie wilde juist voorkomen dat alleen gevaccineerden straks makkelijk door Europa kunnen reizen. Een deel van de Europese bevolking heeft deze zomer waarschijnlijk nog helemaal niet de kans gehad om zich te laten vaccineren, wat vooral voor jongeren het geval zou zijn. Het schrikbeeld van de Europese Commissie is dan ook dat de stranden van de Costa Brava straks vol liggen met gevaccineerde ouderen, terwijl jongeren gedwongen thuis moeten blijven.

Begrip

Vanuit het Europese Parlement is wel begrip voor het onderscheid, aangezien de Commissie het voorstel zo probeert te maken dat alle landen ermee instemmen. "Uiteindelijk is het uitgangspunt dat er geen extra maatregelen komen", zegt Vera Tax van de PvdA. "Dit is een pragmatische oplossing, het is aan de lidstaten om in de praktijk geen onderscheid te maken tussen de verschillende groepen."

Ster advertentie
Ster advertentie