Up 2 Date

Tweede Kamer buigt zich over dure rekenmachines na brief boze vader

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Tweede Kamer buigt zich over dure rekenmachines na brief boze vader

Arjen van Gijssel, een vader uit Ruurlo, is een actie begonnen tegen de verplichte koop van steeds weer nieuwe modellen grafische rekenmachines die ouders voor hun kinderen moeten kopen. De vader schreef er een brief over aan de Tweede Kamer en een meerderheid lijkt het met hem eens te zijn.

Telkens nieuw model

Een meerderheid van VVD, D66, CDA, SP en GroenLinks vraagt zich naar aanleiding van de brief nu ook af of het allemaal wel nodig is. De partijen hebben de minister van basis- en voortgezet onderwijs, Arie Slob, gevraagd er kritisch naar te kijken.

Volgens Van Gijssel gaat het om rekenmachines van boven de 110 euro, waarvan telkens een nieuw model uitkomt, waardoor het vorige model niet meer geldig is. "Het zou geen probleem hoeven zijn als de oudste zo'n rekenmachine aanschaft en die gewoon aan het volgende kind kan doorgeven. Maar er is kennelijk sprake van een ontwikkeling van die machines. Ik vind dat complete humbug", aldus Van Gijssel in het NOS Radio 1 Journaal.

Eigen belangen

Scholieren zijn verplicht over de nieuwe modellen van de grafische rekenmachines te beschikken, omdat zij anders geen examen mogen doen. Volgens Van Gijssel hebben fabrikanten van de rekenmachines en scholen een eigen belang om telkens ouders te verplichten om een nieuwe rekenmachine te kopen. "Je zou bijvoorbeeld ook kunnen examineren met computers waar al een grafisch rekenprogramma op staat. Maar veel scholen hebben liever dat ouders zelf voor rekendoosjes zorgen dan dat ze zelf verantwoordelijk worden voor goed werkende computers tijdens het examen."

Het zit Van Gijssel vooral dwars dat ouders onnodig veel geld uit moeten geven, terwijl onderwijs zoveel mogelijk kosteloos zou moeten zijn. "Ik dacht: ik maak me boos en ga een brief sturen aan de Tweede Kamer. En dan is het gaaf om te zien dat de democratie toch werkt", aldus Van Gijssel.

Ster advertentie
Ster advertentie