Up 2 Date

'Minder kans op ziekenhuisopname bij omikron'

foto: Een GGD-medewerker voert een coronatest uit in een teststraat. (ANP)
  1. Newschevron right
  2. 'Minder kans op ziekenhuisopname bij omikron'

Een klein beetje goed coronanieuws. Het lijkt er namelijk op dat je minder snel in het ziekenhuis belandt als je besmet raakt met de omikronvariant. Dat blijkt uit Brits en Zuid-Afrikaans onderzoek, meldt de BBC.

30 tot 70 procent kleinere kans

De kans dat iemand in het ziekenhuis belandt door de omikronvariant lijkt tussen de 30 en 70 procent kleiner dan met de Deltavariant van het coronavirus. Volgens onderzoeksresultaten lijkt het erop dat omikron naar verhouding leidt tot mildere klachten. Als iemand wel in het ziekenhuis belandt, duurt de ziekenhuisopname over het algemeen minder lang.

Volgens de onderzoekers is omikron milder door de eigenschappen van de variant, in combinatie met de hoge immuniteit bij veel mensen door een eerdere besmetting of vaccinatie.

Bezorgdheid blijft

Desondanks blijven experts bezorgd. De omikronvariant is namelijk een stuk besmettelijker. Daardoor kan er een hoog aantal besmettingen ontstaan, wat weer tot meer ziekenhuisopnames kan leiden. "Je moet deze resultaten afzetten tegen het aantal mensen dat geïnfecteerd raakt. Als dat twee keer zo veel is als bij de deltavariant, heb je net zo veel mensen die in het ziekenhuis terechtkomen", legt OMT-lid Marc Bonten uit in gesprek met de NOS.

Ster advertentie
Ster advertentie