Up 2 Date

Oekraïense president Zelensky door 'TIME' uitgeroepen tot Persoon van het Jaar

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Oekraïense president Zelensky door 'TIME' uitgeroepen tot Persoon van het Jaar

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky is door het populaire tijdschrift TIME uitgeroepen tot Persoon van het Jaar. Niet alleen Zelensky, maar ook het moreel van de Oekraïeners worden geroemd door het Amerikaanse blad.

Persoon van het Jaar

TIME houdt al sinds 1927 de Persoon van het Jaar-verkiezingen. Het hoeft echter niet altijd om een persoon te gaan. Het kan namelijk ook gaan om een groep, idee, plaats of zelfs een apparaat. Dit jaar deelt president Zelensky de eer met het moreel van zijn landgenoten.

'Moedige leider'

Het Amerikaanse blad noemt Zelensky een moedige leider en een inspiratiebron voor veel Oekraïners in de oorlog tegen Rusland. "Zelensky's succes als leider in oorlogstijd berustte op het feit dat moed besmettelijk is", schrijft Simon Shuster voor TIME. "Zijn moed verspreidde zich door het politieke leiderschap van Oekraïne in de eerste dagen van de invasie, toen iedereen besefte dat de president (in Kiev, red.) was gebleven."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Helden van het Jaar

Naast Zelensky en het moreel van de Oekraïners waren ook Elon Musk, de Chinese president Xi Jinping, Iraanse demonstranten en Amerikanen die zich inzetten voor wapenbeheersing genomineerd voor de Persoon van het Jaar-prijs. De Iraanse demonstranten werden dit jaar uitgeroepen tot Helden van het Jaar.

Ster advertentie
Ster advertentie