Up 2 Date

Rusland valt Oekraïense kerncentrale aan maar mist: reactoren niet beschadigd

foto: Kerncentrale Joezjno-Oekrajinsk | AFP
  1. Newschevron right
  2. Rusland valt Oekraïense kerncentrale aan maar mist: reactoren niet beschadigd

Rusland heeft afgelopen nacht kerncentrale Joezjno-Oekrajinsk aangevallen in de Zuid-Oekraïense regio Mykolajiv, maar zonder succes. De explosie vond slechts 300 meter van de kerncentrale plaats, maar de drie reactoren zijn niet beschadigd, zo meldt het Oekraïense staatsenergiebedrijf Energoatom.

Schade

Hoewel de aanval geen schade heeft aangericht aan de kerncentrale zelf, heeft deze wel schade toegebracht aan de gebouwen in het gebied rondom de kerncentrale. Zo is de nabijgelegen waterkrachtcentrale beschadigd en zijn drie hoogspanningsleidingen stilgelegd. Daarnaast zijn door de shockgolf van de krachtige explosie honderden ruiten gebroken. Energoatom meldt dat het bij materiële schade is gebleven en er geen slachtoffers zijn gevallen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Russische focus op kerncentrales

De kerncentrale is de een na grootste van Oekraïne en voorziet zo'n vijf miljoen inwoners van stroom. Eerder richtte Rusland haar pijlen op de grootste kerncentrale van het land. Deze werd na schade door herhaaldelijke aanvallen vorige week stilgelegd en losgekoppeld van het elektriciteitsnet. De centrale ligt nu in Russisch bezet gebied en zou door de Russen worden gebruikt als opslagterrein voor militaire voertuigen en wapens.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Stop voordat het te laat is"

Mykolajiv is de afgelopen week al meerdere malen doelwit geweest van raketaanvallen. Hoewel Rusland nog niet gereageerd heeft op de aanval, gaat staatsenergiebedrijf Energatom ervanuit dat de Russen erachter zitten. Het bedrijf maakt zich veel zorgen en beschuldigt Rusland in een verklaring van nucleair terrorisme. "Dit moet onmiddellijk een halt worden toegeroepen om een ramp te voorkomen."

Ook de Oekraïense president Zelensky heeft via Telegram gereageerd op de aanval. Hij stelt dat Rusland heel de wereld in gevaar brengt. "De indringers wilden opnieuw schieten, maar ze waren vergeten wat een kerncentrale is. We moeten ze stoppen voordat het te laat is."

Ster advertentie
Ster advertentie