Up 2 Date

Nederland geeft Oekraïne tientallen miljoenen extra steun voor wederopbouw

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Nederland geeft Oekraïne tientallen miljoenen extra steun voor wederopbouw

Nederland geeft 80 miljoen euro extra steun aan Oekraïne. Dat hebben ministers Liesje Schreinemacher voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en Kajsa Ollongren van Defensie bekendgemaakt tijdens een werkbezoek aan Oekraïne.

Wederopbouw

Van de 80 miljoen euro die werd toegezegd aan het Oost-Europese land is zo'n 65 miljoen bedoeld voor de wederopbouw. Daarmee kunnen bijvoorbeeld Nederlandse bedrijven worden gefinancierd die kunnen helpen bij het herstel van de infrastructuur en ziekenhuizen in Oekraïne. Daarnaast wordt er ook 10 miljoen euro vrijgemaakt voor het opruimen van explosieven en mijnen. Verder gaat er 1 miljoen euro specifiek naar de wederopbouw van de steden Cherson, Odessa en Mykolajiv. Dat doet Nederland op verzoek van Oekraïne.

Militaire steun

De twee ministers spraken in de hoofdstad Kiev en de stad Irpin met leden van de Oekraïense regering over militaire steun. Voor zover bekend spraken ze onder anderen de Oekraïense minister van Defensie, Oleksij Reznikov, en de minister van Economische Zaken, Joelia Svyrydenko. Het is niet duidelijk of Schreinemacher en Ollongren ook met president Zelensky hebben gesproken.

210 miljoen euro aan hulp

Ministers Schreinemacher en Ollongren verzekerden Oekraïne dat "de wapenhulp zal worden voortgezet". Eerder leverde Nederland al voor ruim 210 miljoen euro aan militaire goederen aan het land. Dat gaat echter ten koste van de voorraden van de Nederlandse militairen. Minister Ollongren overweegt daarom een bijdrage te leveren aan een fonds van het Verenigd Koninkrijk en Oekraïne dat direct wapens bestelt bij fabrikanten.

Ster advertentie
Ster advertentie