Up 2 Date

Drie mannen schuldig bevonden aan moord op jogger Ahmaud Arbery

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Drie mannen schuldig bevonden aan moord op jogger Ahmaud Arbery

Drie mannen zijn woensdag veroordeeld voor de moord op Ahmaud Arbery, die vorig jaar werd doodgeschoten in de Amerikaanse staat Georgia. Het gaat om schutter Travis McMichael, zijn vader en oud-politieagent Gregory McMichael en hun buurman William Bryan, die de moord filmde.

Dodelijke schietpartij

Op 23 februari werd Ahmaud op klaarlichte dag doodgeschoten toen hij aan het joggen was in zijn buurt in Georgia. Travis en Gregory beweren dat zij hem aanzagen voor een inbreker en Ahmaud daarom achterna reden in een pick-uptruck om hem vervolgens dood te schieten met een geweer. De mannen werden niet onmiddellijk gearresteerd. Pas nadat de video van de dodelijke schietpartij het internet overging, ruim twee maanden later, werden Travis en zijn vader Gregory begin mei opgepakt. Twee weken later werd ook hun buurman William Bryan, die alles filmde, opgepakt. De zaak leidde tot grote protesten en veel bekende Amerikanen en politici spraken zich erover uit.

Mogelijk levenslang

De rechtszaak zorgde al vanaf het begin voor controverse. Zo bestond de jury uit elf witte leden en maar één zwart jurylid. Veel mensen waren bang dat dat in het voordeel van de beklaagden zou werken. Dat is uiteindelijk niet het geval gebleken. De drie mannen riskeren nu een levenslange gevangenisstraf en worden volgend jaar nog berecht voor het plegen van een haatmisdrijf en poging tot ontvoering.

'Ahmaud zal rusten in vrede'

Na de veroordeling gaf de moeder van Ahmaud een emotioneel interview. "Ik wil iedereen bedanken die samen met ons deze strijd heeft gestreden", zei ze. "Het is een lang en hard gevecht geweest, maar God is goed. Ik had nooit gedacht dat die dag in 2020 zou komen. Iedereen bedankt voor het demonstreren en hun gebeden. Ahmaud zal nu rusten in vrede."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Genoeg is Genoeg

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg. Alle verhalen over deze thema’s lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie