Up 2 Date

Aangeklaagden moord jogger Ahmaud Arbery nu ook aangeklaagd voor haatmisdrijf

foto: AFPfoto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Aangeklaagden moord jogger Ahmaud Arbery nu ook aangeklaagd voor haatmisdrijf

De drie mannen die zijn aangeklaagd voor de moord op jogger Ahmaud Arbery (25) zijn nu ook aangeklaagd voor het plegen van een haatmisdrijf wegens zijn ras en poging tot kidnapping. Dat heeft een de federale grand jury gisteren besloten, zo melden Amerikaanse media. Het gaat om oud-politieagent Gregory McMichael (65) en zijn zoon Travis (35), die Ahmaud doodschoten. Buurman William Bryan (51) filmde de moord.

Wat gebeurde er?

Ahmaud werd op 23 februari 2020 op klaarlichte dag doodgeschoten toen hij een rondje aan het hardlopen was op een openbare weg in zijn buurt in Georgia. Gregory en Travis zagen hem naar eigen zeggen aan voor een inbreker. Ze reden hem achterna in een pick-uptruck en schoten hem vervolgens met een geweer dood. In eerste instantie werd er niemand opgepakt. Pas toen de video uitlekte en onder luid protest het internet overging, zijn de oud-politieagent en zijn zoon begin mei opgepakt. Twee weken later werd ook de derde man, die het incident filmde, opgepakt. De zaak leidde tot grote protesten en veel bekende Amerikanen en politici spraken zich erover uit.

'Vanwege zijn ras en kleur'

In juni 2020 werden de drie mannen in afzonderlijke staatsprocedures aangeklaagd voor moord, vrijheidsberoving en mishandeling. Deze nieuwe aanklachten zijn daar een aanvulling op. De grand jury stelt nu dat Travis en zijn vader Gregory "opzettelijk, met geweld en dreiging met geweld, Ahmaud Arbery, een Afro-Amerikaanse man, verwondden en intimideerden vanwege zijn ras en kleur". Daarnaast probeerden de mannen Arbery "met geweld vast te houden tegen zijn wil". Hun acties "leidden tot de dood van Ahmaud Arbery", aldus de aanklacht. Ze worden later dit jaar berecht. Wanneer precies is nog niet bekend.

Wat is een grand jury?

Als een zaak voor een grand jury komt, houdt dat in dat zaak verschijnt voor een uit 12 tot 23 personen bestaande jury in een niet-openbare zitting. De jury - die bestaat uit burgers - moet bepalen of er genoeg bewijs is om een rechtszaak te beginnen. Daarvoor is een meerderheid van twee derde of driekwart nodig.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Burgerrechten prioriteit

Deze aanklachten worden gezien als de belangrijkste vervolging op het gebied van burgerrechten die tot nu toe door de regering van Biden is uitgevoerd. Dat heeft te maken met het feit dat bescherming van burgerrechten door het huidige ministerie van Justitie tot een hoge prioriteit is gemaakt. Zo is er snel overgegaan tot een ingrijpend onderzoek naar verontrustende politieafdelingen.

Ben Crump, advocaat van Ahmauds familie, noemt het "een stap in de goede richting". In een verklaring schrijft hij: "Het is een belangrijke mijlpaal in de opmars van Amerika naar raciale gerechtigheid en we juichen het ministerie van Justitie toe voor het behandelen van deze gruwelijke daad voor wat het is: een puur kwaadaardige, racistisch gemotiveerde haatmisdaad."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Genoeg is Genoeg

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg. Alle verhalen over deze thema’s lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie