Up 2 Date

Curaçao sluit centrum Willemstad na uit de hand gelopen protesten tegen regering

foto: Betogers bij het regeringsgebouw - ANP
  1. Newschevron right
  2. Curaçao sluit centrum Willemstad na uit de hand gelopen protesten tegen regering

Op Curaçao zijn al een aantal dagen grote protesten aan de gang tegen de huidige regering vanwege de slechte economische situatie op het eiland. Gisteren leidde dat tot meerdere arrestaties nadat betogers het regeringsgebouw bestormden en sommige betrokken zouden zijn geraakt bij brandstichtingen en plunderingen in de binnenstad van Willemstad. Twee wijken in het centrum, Punda en Otrabanda, zijn nu tot vrijdagochtend afgesloten. Scholen en overheidsgebouwen zijn dicht en er geldt een avondklok.

bestorming Fort Amsterdam

Een groep burgers en werknemers van de vuilophaaldienst gingen gisteren de straat op om te demonstreren tegen de regering-Rhuggenaath. Nadat bleek dat de premier niet met de demonstranten zou gaan praten, bestormden ze het kabinetsgebouw Fort Amsterdam en eisten ze dat de premier aftreedt. Het plein voor het gebouw werd uiteindelijk ontruimt door de ME. Er werd traangas gebruikt en er werden waarschuwingsschoten gelost.

Later trokken de betogers naar de binnenstad, waarbij ze onderweg een politieauto en vuilnisbakken in brand staken. Volgens de minister Girigorie van Justitie zijn de betogers niet verantwoordelijk voor de plunderingen, maar werden die gepleegd door bendes uit de buitenwijken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Politiechef opgestapt

Politiechef Mauricio Sambo is in reactie op de situatie opgestapt. In een reactie liet hij weten: "Ondanks het feit dat de ME in Fort Amsterdam aanwezig was, is het ons niet gelukt om het binnendringen door relschoppers te voorkomen. Dat is een blamage voor het hele korps. Een blamage die een consequentie moet hebben en die ik op mij neem."

Slechte economische situatie

Door de coronamaatregelen is het armoedeprobleem op Curaçao een stuk erger geworden. De betogers houden premier Ruggenaath verantwoordelijk voor het verlies van de duizenden banen en de slechte economische situatie. Ze eisen dat hij aftreedt en dat er nieuwe verkiezingen worden gehouden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie