Up 2 Date

Echtgenote Bouterse: "Mijn man gaat de gevangenis niet in"

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Echtgenote Bouterse: "Mijn man gaat de gevangenis niet in"

Als we de vrouw van Desi Bouterse moeten geloven dan gaat haar man zich niet melden bij de gevangenis. Zijn echtgenote Ingrid Waldring vertelde dit tegen NOS-correspondent Nina Jurna. Het was de bedoeling dat de oud-president van Suriname zich vandaag zou melden bij de Santo Boma-gevangenis om 13:00. Waldring geeft bovendien te kennen dat ze niet weet waar haar 78-jarige man op dit moment is.

Niet nakomen afspraak

Bouterse werd in december definitief veroordeeld tot een gevangenisstraf van twintig jaar voor zijn aandeel in de Decembermoorden in 1982. Bouterse is zijn afspraak echter niet nagekomen om zich te melden bij de grootste gevangenis van Suriname. Op dit moment is het nog niet bekend welke stappen het Openbaar Ministerie zal nemen.

Decembermoorden

Desi Bouterse kwam in 1980 met een staatsgreep aan de macht. Twee jaar later werden vijftien tegenstanders van het militaire regime, bestaande uit journalisten, wetenschappers en vakbondsleiders, opgepakt. In de nacht van 7 op 8 december 1982 werden zij gemarteld en van dichtbij doodgeschoten in Fort Zeelandia in Paramaribo.

De Decembermoorden hebben jarenlang een grote impact gehad op de Surinaamse samenleving en de politiek. Het leidde tot internationale isolatie van Suriname en de verhoudingen met Nederland werden gespannen. Pas in de 21e eeuw zijn er pogingen ondernomen om de verantwoordelijken voor deze misdaden te berechten. In 2019 werd Desi Bouterse, die later president van Suriname werd, veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf voor zijn betrokkenheid bij de Decembermoorden.

Solidariteit

Gisteren riep de Nationale Democratische Partij (NDP) van Bouterse hun aanhangers op om bij het huis van de oud-legerleider te verschijnen voor een solidariteitsactie. Door een beperkt aantal sympathisanten is hier gehoor aan gegeven.

Verzoek om vrijstelling straf

Eerder had het advocatenteam van Bouterse gevraagd om de uitvoering van het vonnis op te schorten. Hier gaf het OM echter geen gehoor aan. In Suriname werd het verzoek van zijn raadslieden gezien als een laatste poging om Bouterse vogelvrij te houden.

Eerdere veroordeling

Het is niet de eerste keer dat Bouterse is veroordeeld voor zijn medeplichtigheid aan de Decembermoorden. In 2019 werd hij al veroordeeld tot een celstraf van twintig jaar. Tegen deze uitspraak ging Bouterse in verzet. In 2021 veroordeelde de krijgsraad hem weer tot twintig jaar cel. Echter was deze uitspraak ook niet definitief aangezien Bouterse hoger beroep aantekende. Dat proces mocht hij in vrijheid afwachten. Uiteindelijk is hij dan toch definitief veroordeeld tot een twintigjarige gevangenisstraf.

Ster advertentie
Ster advertentie