Up 2 Date

GGD adviseert tot drie weken quarantaine na contact met iemand met apenpokkenvirus

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. GGD adviseert tot drie weken quarantaine na contact met iemand met apenpokkenvirus

De GGD adviseert mensen die in contact zijn gekomen met iemand die positief testte op het apenpokkenvirus om tot drie weken in quarantaine te gaan. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gaat het om een voorzorgsmaatregel, omdat er nog veel onduidelijk is over het virus.

Quarantaine

Huisgenoten, seksuele contacten of andere nauwe contacten van iemand bij wie het apenpokkenvirus is vastgesteld, worden verzocht thuis te blijven. Ook zegt het RIVM dat de GGD waarschijnlijk vooral aan mensen die seksueel contact of huidcontact hadden met iemand met het virus zal vragen om in quarantaine te gaan. Het is nog onduidelijk of de quarantainetijd kan worden verkort als uit een test blijkt dat iemand het virus niet bij zich draagt.

Symptomen van apenpokken

Apenpokken is een virusinfectie die wordt overgedragen van (knaag)dieren op mensen. Het virus heet apenpokken, omdat het in 1958 voor het eerst bij apen werd ontdekt. Mensen die besmet raken met het virus, krijgen vaak last van griepklachten, zoals koorts, spierpijn, opgezette lymfeklieren en hoofdpijn. Daarna verschijnt er uitslag, die begint met vlekken en overgaat in blaasjes. Na zo'n twee tot drie weken zijn die weer weg. Het virus wordt overgedragen via de slijmvliezen, open wondjes of vocht uit blaasjes of de mond. Dit gebeurt doorgaans bij seksueel of huidcontact. Via de lucht kan het virus niet verspreid worden.

Twee gevallen in Nederland

Eerder deze maand werd bekend dat mensen in verschillende Europese landen het apenpokkenvirus hebben opgelopen. In Nederland zijn er tot nu toe twee gevallen gemeld. Waar deze mensen het virus hebben opgelopen, wordt volgens het RIVM nog onderzocht.

Ster advertentie
Ster advertentie