Up 2 Date

Drie jaar cel voor Ajax-fan die zware mortierbom gooide in richting van ME

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Drie jaar cel voor Ajax-fan die zware mortierbom gooide in richting van ME

De rechtbank in Amsterdam heeft de 24-jarige Sohaib L. veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf. Dat meldt de NOS. De Ajax-aanhanger gooide vorig jaar voorafgaand aan de wedstrijd Ajax-Benfica een mortierbom in de richting van ME'ers, stewards en beveiligers.

Mortierbom

Voor het begin van de Champions League-wedstrijd tussen Ajax en Benfica (0-1) werd de sfeer rondom het stadion grimmig toen een groep Ajax-aanhangers een deur van het stadion bestormde om die te forceren, zodat ook mensen zonder kaartje naar binnen zouden kunnen. Volgens de rechtbank is bewezen dat L. bij die groep hoorde. Toen de menigte de deur had opengebroken, wierp L. een mortierbom naar binnen.

Mortierbommen behoren tot de zwaarste en gevaarlijkste soort vuurwerk. In veel landen, waaronder Nederland en Belgiƫ, worden mortierbommen gezien als professioneel vuurwerk en daarom niet aan particulieren verkocht.

Blijvende schade opgelopen

Door de luide ontploffing hebben sommige ME'ers tinnitus opgelopen, waarbij ze constant een harde piep horen. Volgens de rechtbank heeft het incident op alle aanwezigen grote indruk gemaakt, waarbij sommigen vreesden voor hun leven. Een ME'er zei dat hij nooit eerder een dergelijke beangstigende situatie had meegemaakt en dat hij om die reden zijn functie bij de ME heeft neergelegd.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Uitspraak

L. verklaarde tegenover de rechter dat hij dacht een rookbom te hebben gegooid. De rechtbank vond dat echter niet geloofwaardig, aangezien zijn omschrijving van het voorwerp leek op een mortierbom en er aanwijzingen zijn dat de man eerder in illegaal vuurwerk heeft gehandeld.

Volgens de rechtbank heeft de 24-jarige Ajax-aanhanger ernstige inbreuk gemaakt op de persoonlijke integriteit en de gezondheid van de slachtoffers. Behalve de drie jaar celstraf moet L. de ME'ers en de Arena in totaal een schadevergoeding betalen van 40.000 euro.

Ster advertentie
Ster advertentie