Up 2 Date

VS doodt Al Qaeda-leider en '9/11-brein' bij droneaanval

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. VS doodt Al Qaeda-leider en '9/11-brein' bij droneaanval

De Verenigde Staten hebben Ayman Al-Zawahiri, leider van terreurbeweging Al Qaeda, gedood bij een drone-aanval in Afghanistan. Al-Zawahiri (rechts op de foto) plande samen met Osama Bin Laden (links op de foto) de aanslagen van 11 september 2001. Ook eiste hij verantwoordelijkheid op voor de bomaanslag in Londen in 2005.

'Terrorsitenleider is niet meer'

"Decennialang was hij het brein achter aanvallen op Amerikanen", zei de Amerikaanse president Biden in een persconferentie. "Maar de terroristenleider is niet meer." Sinds de aanslagen van 9/11 was Al-Zawahiri op de vlucht en na de dood van Bin Laden in 2011, werd hij de leider van Al Qaeda.

Behalve de aanslagen van 9/11, waarbij bijna drieduizend mensen om het leven kwamen, beschuldigen de Amerikanen hem ook van betrokkenheid bij de bomaanslagen op de Amerikaanse ambassades in Tanzania en Kenia in 1998. Ook eiste Al-Zawahiri de verantwoordelijkheid op voor de bomaanslag in het Londense openbaar vervoer in 2005, waarbij 52 mensen om het leven kwamen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Precisieaanval

Volgens Biden kwamen de Amerikaanse inlichtingendiensten Al-Zawahiri eerder dit jaar op het spoor. "Ik heb toestemming gegeven voor een precisieaanval die hem voor eens en voor altijd van het slagveld zou verwijderen", aldus de Amerikaanse president, die benadrukt dat er bij de aanval geen burgerslachtoffers zijn gevallen.

Ster advertentie
Ster advertentie