Up 2 Date

Interpol zet zoektocht in gang naar voortvluchtige Surinaams oud-president Desi Bouterse

foto: Interpol
  1. Newschevron right
  2. Interpol zet zoektocht in gang naar voortvluchtige Surinaams oud-president Desi Bouterse

Interpol is begonnen met het opsporen van Desi Bouterse. De voormalig president van Suriname wordt door de internationale politie gezocht wegens zijn betrokkenheid bij de Decembermoorden in 1982. Hierbij werden vijftien tegenstanders van Bouterse geëxecuteerd. Daarvoor werd hij veroordeeld tot een celstraf van twintig jaar. Sinds de uitspraak van de rechter ontbreekt ieder spoor van Bouterse.

Decembermoorden

Desi Bouterse kwam in 1980 met een staatsgreep aan de macht. Twee jaar later werden vijftien tegenstanders van het militaire regime, bestaande uit journalisten, wetenschappers en vakbondsleiders, opgepakt. In de nacht van 7 op 8 december 1982 werden zij gemarteld en van dichtbij doodgeschoten in Fort Zeelandia in Paramaribo.

De Decembermoorden hebben jarenlang een grote impact gehad op de Surinaamse samenleving en de politiek. Het leidde tot internationale isolatie van Suriname en de verhoudingen met Nederland werden gespannen. Pas in de 21e eeuw zijn er pogingen ondernomen om de verantwoordelijken voor deze misdaden te berechten. In 2019 werd Desi Bouterse, die later president van Suriname werd, veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf voor zijn betrokkenheid bij de Decembermoorden.

Opsporing

Het is niet bekend waar de 78-jarige Bouterse zich op dit moment schuilhoudt. De Surinaamse nieuwsbron Waterkant meldt dat het Surinaamse Openbaar Ministerie Interpol benaderd heeft om de voortvluchtige Bouterse op te sporen. Nu Bouterse op een internationale opsporingslijst is gezet door Interpol, is de kans groter dat er naar hem gezocht wordt door politiediensten wereldwijd.

Spoorloos

Bouterse zou tot 9 januari 2024 nog in Suriname zijn geweest. Dit is vast te stellen doordat zijn advocatenteam op die dag bij hem langs is gekomen. Deze ontmoeting bij hem thuis vond drie weken na zijn veroordeling plaats. Op 12 januari moest hij zich uiterlijk melden bij de Santo Bomo gevangenis. Nadat bleek dat Bouterse zich niet had gemeld is er een inval bij hem gedaan. Er zijn geruchten dat de oud-president naar Brazilië is gevlucht om via dat land door te reizen naar Venezuela. Eerder had zijn vrouw aangegeven dat ze niet wist waar haar echtgenoot zich bevond. Wel gaf ze te kennen dat haar man zijn straf absoluut niet uit gaat zitten.

Ster advertentie
Ster advertentie