Up 2 Date

Aantal schorsingen op scholen vanwege wapenbezit blijven stijgen

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Aantal schorsingen op scholen vanwege wapenbezit blijven stijgen

Middelbare scholen hebben het afgelopen schooljaar meer dan 350 keer een leerling geschorst of uitgeschreven vanwege wapenbezit. Dat meldt RTL Nieuws zaterdag. Deze cijfers stijgen al jaren en zijn ten opzichte van twee jaar geleden meer dan verdubbeld, terwijl de scholen dit jaar ook nog eens een paar maanden gesloten waren.

Een nieuw verschijnsel

Het gaat om cijfers van de Inspectie van het Onderwijs. Adviesorgaan Stichting School en Veiligheid noemt de intentie om met wapens naar school te komen en er iemand mee neer te steken 'een nieuw verschijnsel'. Eerder dit jaar meldde scholenkoepel iHub een stijgende hoeveelheid wapens op school. Zo zou een leerling zelfs met een doorgeladen wapen door de gangen hebben gelopen om het vervolgens op een schoolmedewerker te richten.

Scholensluiting niet meegerekend

Bij de cijfers is de scholensluiting, ten gevolge van de coronacrisis, buiten beschouwing gelaten. Dus ondanks dat de scholen een paar maanden dicht waren, zijn er honderd meer incidenten gemeld dan vorig jaar.

Landelijke ontwikkeling

"Het stijgende aantal schorsingen past bij de landelijke ontwikkeling waarbij meer incidenten met steekwapens voorkomen", zegt de inspectie in gesprek met RTL Nieuws. Het kabinet introduceerde begin november plannen om de messenverkoop aan minderjarigen landelijk te verbieden, en wil ook een campagne opstarten om wapenbezit onder jongeren te ontmoedigen. Daarnaast krijgen scholen eerder toestemming om kluisjes te doorzoeken.

Stop geweld

Je hoort het steeds vaker in het nieuws: gewelddadige incidenten, mishandeling en wapenbezit onder jongeren. Dat geweld nooit de oplossing is, hoeven we je niet te vertellen. Maar wat is dan wél de oplossing? En waar komt dat onveilige gevoel en de drang om wapens te dragen vandaan? Lees hier alle verhalen over wapenbezit en zinloos geweld.

Ster advertentie
Ster advertentie