Up 2 Date

Valse coronatoegangsbewijzen nog steeds volop in omloop

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Valse coronatoegangsbewijzen nog steeds volop in omloop

Valse coronatoegangsbewijzen worden nog steeds volop gedeeld via apps zoals Telegram. Dat blijkt uit onderzoek van de NOS. Daarnaast zijn er kant-en-klare apps en websites waarmee misbruik mogelijk blijft en zijn er tot nu toe slechts 23 veelvuldig gebruikte QR-codes geblokkeerd.

Buitenlandse QR-codes

Vooral buitenlandse QR-codes worden veel gedeeld en zijn nog steeds bruikbaar in Nederland. Volgens het ministerie van Volksgezondheid is het niet mogelijk om QR-codes van echte mensen te blokkeren. Alleen bij overduidelijke nepnamen is dat wel mogelijk. Zo gingen er QR-codes rond op naam van Adolf Hitler en de Franse president Macron. Die codes zijn inmiddels geblokkeerd en het ministerie werkt momenteel aan regelgeving om gedeelde coronapassen van echte mensen te blokkeren.

Apps en websites

Uit het onderzoek blijkt ook dat een kant-en-klare Android-app vooral op Telegram wordt gedeeld in een kanaal met zo'n 45.000 leden. De app is vrjiwel niet te onderscheiden van de officiƫle CoronaCheck-app. Voor iOS-gebruikers is er een aangepaste versie van de CoronaCheck-website in de omloop die dezelfde mogelijkheden biedt als de app. Daarnaast wordt ook de broncode van de website gedeeld met gebruikers, waardoor het bijna onmogelijk is om de site offline te halen.

Straf van vier jaar

Op fraude met een coronatoegangsbewijs staat een maximumstraf van vier jaar. Onlangs werden twee doktersassistenten opgepakt op verdenking van het verkopen van valse vaccinatiebewijzen. De politie kwam de assistenten op het spoor tijdens een onderzoek naar verdovende middelen. De twee vrouwen verkochten de valse QR-codes voor zo'n 500 tot 1000 euro per stuk.

Ster advertentie
Ster advertentie