Up 2 Date

China stuurt voor het eerst een Chinese burger de ruimte in

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. China stuurt voor het eerst een Chinese burger de ruimte in

China heeft voor het eerst in de geschiedenis een Chinese burger naar de ruimte gestuurd. Een hoogleraar uit Peking werd vannacht om 03.31 uur met twee anderen gelanceerd naar het nieuwe ruimtestation Tiangong.

Succesvolle lancering

De 'doodgewone' burger die deelneemt aan deze baanbrekende missie is Haichao Gui, een hoogleraar van de prestigieuze Beihang-universiteit in Peking. Hij is een expert op het gebied van vrachtvervoer en zal in de ruimte onderzoek uitvoeren op dit vakgebied.

Haichao Gui werd samen met de andere taikonauten (Chinese astronauten) gelanceerd vanaf de lanceerbasis Jiuquan met behulp van een Long March 2F-raket. Na een zes uur durende vlucht bereikte het drietal het Chinese ruimtestation. Directeur Zou Lipeng van de lanceerbasis Jiuquan verklaarde dat de lancering succesvol was en dat de taikonauten zich in goede conditie bevinden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hemels paleis

Tiangong is niet zomaar een ruimtestation. Het wordt ook wel het "hemels paleis" genoemd. Het ruimtestation is namelijk voorzien van de nieuwste snufjes en er zijn verschillende geavanceerde wetenschappelijke instrumenten aan boord, waaronder een atoomklok. Het is de verwachting dat Tiangong de komende tien jaar in een baan om de aarde zal blijven draaien op een hoogte tussen 400 en 450 kilometer.

Gelijkwaardige positie

China heeft grote plannen voor de toekomst van zijn ruimtevaartprogramma. Het land streeft ernaar om tegen 2030 taikonauten naar de maan te sturen. Met miljardeninvesteringen in het militaire ruimteprogramma hoopt China een gelijkwaardige positie te krijgen ten opzichte van de Verenigde Staten en Rusland op het gebied van ruimtevaart, die op dit moment al een stuk verder zijn.

Ster advertentie
Ster advertentie