Up 2 Date

Holleeder komt definitief nooit meer vrij: ook in hoger beroep levenslang

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Holleeder komt definitief nooit meer vrij: ook in hoger beroep levenslang

Willem Holleeder (64) moet definitief levenslang in de cel blijven. Die straf kreeg hij in 2019 al opgelegd en is vandaag door het gerechtshof nogmaals bepaald in hoger beroep. Daarin is hij opnieuw veroordeeld voor het laten vermoorden van vijf mensen.

Vijf moorden

Het hof heeft geoordeeld dat Holleeder schuldig is aan het opdracht geven tot de moorden op Cor van Hout en Robert ter Haak (2003), Willem Endstra (2004), John Mieremet (2005), Kees Houtman (2005) en Thomas van der Bijl (2006). Daarnaast is hij schuldig bevonden aan lidmaatschap van een criminele organisatie. De rechters noemden hem onder meer 'kil en gewetenloos'.

Vooral verklaringen van getuigen zorgden voor belastend bewijs, zo speelden met name Holleeders zussen Sonja en Astrid een belangrijke rol in de zaak.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Half miljoen pagina's

Het dossier van Holleeder is enorm en bestaat uit een half miljoen pagina's. Uiteindelijk is in 500 pagina's door het hof verklaard waarom hij schuldig is. Holleeder, aanwezig in de rechtszaal, hield zelf nog altijd vol dat er geen bewijs is dat hij achter de moorden zit en kwam met zijn advocaten met alternatieve scenario's.

Na de uitspraak liet Holleeder weten in cassatie te gaan. Dat betekent dat hij naar de Hoge Raad gaat. Die bekijken de zaak niet inhoudelijk, maar beoordelen of alles juridisch goed is verlopen.

Nabestaanden aanwezig

Bij de uitspraak waren vandaag verschillende nabestaanden van de slachtoffers aanwezig, net als nabestaanden van Peter R. de Vries.

De zaak tegen Holleeder was in 2018 en 2019 een van de grootste Nederlandse rechtszaken ooit en kreeg enorm veel media-aandacht. Bij het hoger beroep was dat niet het geval.

Ster advertentie
Ster advertentie