Up 2 Date

Minimaal 30 jaar cel geëist tegen Ghislaine Maxwell, ex van Jeffrey Epstein

foto: AFP PHOTO / US District Court for the Southern District of New York
  1. Newschevron right
  2. Minimaal 30 jaar cel geëist tegen Ghislaine Maxwell, ex van Jeffrey Epstein

Er is 30 tot 55 jaar cel geëist tegen Ghislaine Maxwell (60), de ex-vriendin en handlanger van Jeffrey Epstein. Zij werd eind vorig jaar schuldig bevonden aan verschillende aanklachten, waaronder het ronselen van (minderjarige) meisjes die vervolgens door Epstein seksueel misbruikt werden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Belangrijke rol bij misbruik

Maxwell hielp haar toenmalige partner tussen 1994 en 2004. Volgens de aanklagers en de slachtoffers die getuigen in de zaak, had ze een belangrijke rol bij het misbruik. Zo won ze het vertrouwen van jonge, kwetsbare meisjes, die ze doelbewust uitkoos, waarna ze hen klaarstoomde en overhaalde om massages te geven aan Epstein. Uiteindelijk ging het misbruik steeds verder. In het document van de aanklagers worden haar daden "monsterlijk" en "schokkend roofdierachtig" genoemd.

Volgende week uitspraak

Epstein werd zelf in juli 2019 opgepakt, maar pleegde een maand later zelfmoord in zijn cel. Volgens Maxwells advocaten wordt zij nu ten onrechte neergezet als slechterik, omdat Epstein niet meer gestraft kan worden. Zij pleiten voor een lagere celstraf.

De rechter zal uiterlijk 28 juni bekendmaken welke straf Maxwell krijgt, maar de kans is dus groot dat ze de rest van haar leven achter de tralies zal doorbrengen.

Wie is Jeffrey Epstein?

  • Jeffrey Epstein werd verdacht van het seksueel uitbuiten en misbruiken van verschillende minderjarige meisjes. Hij zou de minderjarige slachtoffers naar verschillende huizen hebben gelokt en seks met ze hebben gehad.​ Ook betaalde hij hen om nieuwe meisjes voor hem te regelen. Sommige meisjes waren nog maar 13 jaar.
  • De rijke Amerikaan was een zakenman en had goede contacten met invloedrijke personen zoals Donald Trump, Bill Clinton, prins Andrew en andere grote zakenmannen. Hij bezat een een privé-eiland, ook wel Pedophile Island, waar hij honderden meisjes en jonge vrouwen naar toe zou hebben laten komen. Verschillende bekende figuren zouden gebruik hebben gemaakt van zijn netwerk en het eiland.
  • Jeffrey Epstein werd in juli 2019 opgepakt. Tien jaar eerder zat de miljardair ook al dertien maanden vast voor het misbruiken van tientallen meisjes. Hij sloot toen een deal met de openbaar aanklager, waardoor hij een levenslange celstraf ontliep. ​
  • Een maand na zijn arrestatie hing Epstein zichzelf op in zijn cel. Het is niet duidelijk hoe dat heeft kunnen gebeuren. Hij zat namelijk al een aantal maanden in een zelfmoordpreventietraject, vanwege een eerdere zelfmoordpoging.
  • Zijn dood riep veel vragen op en er ontstonden verschillende complottheorieën. Hoe kon zo'n zwaarbeveiligde man zelfmoord plegen? Zou zijn dood in scène zijn gezet? Op Netflix is een docu-serie over hem te zien, genaamd Jeffrey Epstein: Filthy Rich.
Ster advertentie
Ster advertentie