Up 2 Date

Ghislaine Maxwell schuldig bevonden in seksueel misbruikzaak Jeffrey Epstein

foto: AFP PHOTO / US District Court for the Southern District of New York
  1. Newschevron right
  2. Ghislaine Maxwell schuldig bevonden in seksueel misbruikzaak Jeffrey Epstein

Ghislaine Maxwell (60) is gisteren op verschillende aanklachten schuldig bevonden in de seksueel misbruikzaak rondom Jeffrey Epstein. Maxwell is de ex-vriendin van Epstein en hielp hem tussen 1994 en 2004 met het ronselen en verhandelen van (minderjarige) meisjes die door hem seksueel misbruikt werden.

Jarenlange celstraf

De jury in de rechtbank in New York heeft bepaald dat Maxwell schuldig is aan vijf van de zes aanklachten, waaronder sekshandel van een minderjarige. Daarop staat een maximale celstraf van 40 jaar. De uiteindelijke straf moet nog bepaald worden, maar naar verwachting verdwijnt Maxwell jarenlang de cel in. Zelf houdt ze nog altijd vol onschuldig te zijn en haar advocaat heeft aangegeven in hoger beroep te gaan.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Belangrijke rol

Vier verschillende slachtoffers hebben hun verhaal gedeeld in het proces. Zij gaven aan dat Maxwell een belangrijke rol had bij het misbruik dat plaatsvond. Zo won ze het vertrouwen van de jonge meisjes, waarna ze hen klaarstoomde en overhaalde om massages te geven aan Epstein. Ze deed hen allerlei beloftes, maar uiteindelijk ging het misbruik steeds verder.

Maxwell heeft in de rechtszaal niet gereageerd en geen emotie getoond. Volgens haar advocaten wordt ze ten onrechte neergezet als slechterik nu Epstein niet meer gestraft kan worden. Hij werd in juli 2019 opgepakt, maar pleegde een maand later zelfmoord in zijn cel.

Wie is Jeffrey Epstein?

  • Jeffrey Epstein werd verdacht van het seksueel uitbuiten en misbruiken van verschillende minderjarige meisjes. Hij zou de minderjarige slachtoffers naar verschillende huizen hebben gelokt en seks met ze hebben gehad.​ Ook betaalde hij hen om nieuwe meisjes voor hem te regelen. Sommige meisjes waren nog maar 13 jaar.
  • De rijke Amerikaan was een zakenman en had goede contacten met invloedrijke personen zoals Donald Trump, Bill Clinton, prins Andrew en andere grote zakenmannen. Hij bezat een een privé-eiland, ook wel Pedophile Island, waar hij honderden meisjes en jonge vrouwen naar toe zou hebben laten komen. Verschillende bekende figuren zouden gebruik hebben gemaakt van zijn netwerk en het eiland.
  • Jeffrey Epstein werd in juli 2019 opgepakt. Tien jaar eerder zat de miljardair ook al dertien maanden vast voor het misbruiken van tientallen meisjes. Hij sloot toen een deal met de openbaar aanklager, waardoor hij een levenslange celstraf ontliep. ​
  • Een maand na zijn arrestatie hing Epstein zichzelf op in zijn cel. Het is niet duidelijk hoe dat heeft kunnen gebeuren. Hij zat namelijk al een aantal maanden in een zelfmoordpreventietraject, vanwege een eerdere zelfmoordpoging.
  • Zijn dood riep veel vragen op en er ontstonden verschillende complottheorieën. Hoe kon zo'n zwaarbeveiligde man zelfmoord plegen? Zou zijn dood in scène zijn gezet? Op Netflix is een docu-serie over hem te zien, genaamd Jeffrey Epstein: Filthy Rich.
Ster advertentie
Ster advertentie