Up 2 Date

Bewakers die zedendelinquent Epstein moesten bewaken worden niet meer vervolgd

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Bewakers die zedendelinquent Epstein moesten bewaken worden niet meer vervolgd

De bewakers die zedendelinquent Jeffrey Epstein hadden moeten bewaken toen hij zelfmoord pleegde in de gevangenis worden niet meer vervolgd voor het vervalsen van verslagen. Dit hebben ze te danken aan een deal die ze sloten met de openbare aanklager.

100 uur taakstraf

In ruil voor hun vrijheid hebben ze justitie beloofd om ze van informatie te voorzien over het gevangeniswezen en interne voorvallen ten tijde van Epsteins zelfmoord. Ook gingen ze akkoord met een taakstraf van 100 uur. De bewakers werden ervan beschuldigd meermaals verslagen vervalst te hebben, waarin stond dat ze meerdere keren het aantal gevangenen hadden geteld. Daar bleek uiteindelijk niets van waar te zijn. Uit de aanklacht blijkt namelijk dat de twee uren lang achter hun bureaus zaten te surfen op het internet, terwijl ze om het half uur Epstein hadden moeten controleren.

Verontwaardiging in Amerikaanse politiek

In de Amerikaanse politiek werd verontwaardigt gereageerd op de deal die de bewakers hebben gesloten. De gematigde Republikeinse senator Ben Sasse noemde de deal "belachelijk en onacceptabel". "De leider van een internationaal pedofielennetwerk is de dans ontsprongen, hij nam de geheimen van zijn medeplichtigen mee het graf in, en nu gaan deze bewakers afval oprapen langs de weg.", aldus Sasse.

Mensenhandel en seksueel misbruik

Epstein overleed in augustus 2019 in zijn cel door zelfmoord. De multimiljardair werd gedurende zijn leven meermaals beschuldigd van mensenhandel en seksueel misbruik. Zo werd hij in 2008 schuldig bevonden aan het betalen voor seks met een 14-jarig meisje. Een maand voor zijn dood werd hij opnieuw aangehouden op verdenking van mensenhandel en seksueel misbruik tussen 2002 en 2005.

Ster advertentie
Ster advertentie