Up 2 Date

Gemeenten verzoeken Rutte om niet-essentiële winkels weer te openen

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Gemeenten verzoeken Rutte om niet-essentiële winkels weer te openen

Meerdere gemeenten in Nederland vrezen volgens het AD voor de gevolgen voor winkeliers als de lockdown niet snel eindigt. De gemeenten hebben een brandbrief opgesteld aan het kabinet om de niet-essentiële winkels weer te openen.

Brandbrief

Een brandbrief wordt gezien als een open brief over ''een zeer urgente kwestie''. De gemeente Barneveld begon afgelopen week als een van de eerste gemeenten. Zij stuurden een open brief naar minister-president Rutte en vroegen daarin ''om zo spoedig mogelijk de niet-essentiële sector te openen met gepaste veiligheidsmaatregelen''. Veel andere gemeenten hebben dat voorbeeld opgevolgd en ook een brief opgesteld voor het kabinet.

Vervolgens verstuurden Veenendaal, Nijkerk, Putten, Ede, Overbetuwe en Wageningen (allen in dezelfde regio) namelijk ook een brandbrief richting Den Haag. Ook in andere delen van het land smeekt men om aandacht en heropening. Zo hebben ook de gemeenten Krimpenerwaard en Sliedrecht (beiden Zuid-Holland) en de gemeenten Opmeer en Bergen (beiden Noord-Holland) bij de premier ook om erkenning gevraagd voor de gevolgen voor ondernemers.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Verzet

Verschillende brancheorganisaties, zoals INretail, Raad Nederlandse Detailhandel (RND) en Koninklijke Horeca Nederland (KHN), maken zich al langer hard voor een heropening van de niet-essentiële winkels. Met de steun van de gemeenten wordt de noodzaak voor de ondernemers steeds krachtiger. Sommige niet-essentiële winkels hebben het heft in eigen hand genomen en zijn de afgelopen weken al een dag uit verzet opengegaan.

Ook komend weekend zijn sommige winkeliers dat van plan. Volgens Jan Meerman, directeur bij INretail, is dat niet gek. ''De frustratie bij winkeliers groeit met de dag. Die wordt gevoed door de situatie in België en Duitsland (waar men wel nog gewoon kan winkelen, red.) en door de drukte in supermarkten en bij drogisterijen.''

Ster advertentie
Ster advertentie