Up 2 Date

Huwelijksakte mogelijk niet meer nodig voor koppels om hotel te boeken in Marokko

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Huwelijksakte mogelijk niet meer nodig voor koppels om hotel te boeken in Marokko

Als het aan de Marokkaanse minister van Justitie Abdellatif Ouahbi ligt, dan zijn de verplichte huwelijksaktes voor hotelboekingen snel verleden tijd. De minister diende een voorstel in om deze ongeschreven regel achterwege te laten. Momenteel is het in Marokko zo dat je als ongetrouwd koppel niet samen in een hotelkamer mag overnachten. Dit geldt zowel voor Marokkanen als voor Marokkaanse-Nederlanders.

Afschaffing verbod ongehuwden

Ouahbi stelt dat het verbod op ongehuwden in hotels gedateerd is en hoopt met de afschaffing ervan dat het beleid omtrent hotelboekingen progressiever wordt. Ook zal het voor vrouwen dan mogelijk worden om een hotel te boeken in hun woonplaats. Overigens is het wettelijk niet vastgesteld dat ongehuwden niet samen op één kamer mogen. Toch zien veel Marokkaanse hoteleigenaren erop toe dat alleen gehuwde stellen samen mogen slapen in een hotelkamer. Seks buiten het huwelijk is namelijk wel wettelijk verboden in Marokko. Daarnaast verbieden sommige hoteleigenaren dit zelf vanuit religieuze overwegingen.

Verdeeldheid

Volgens Marokko-correspondent voor het AD, Samira Jadir, staat Ouahbi in Marokko bekend om zijn progressieve ideeën. Dat zorgt volgens Jadir voor verdeeldheid. Aan de ene kant zijn er Marokkanen die blij zijn met de progressieve visie van Ouahbi. Aan de andere kant zijn er weer mensen die het voorstel van Ouahbi een slecht idee vinden. Zo zien ze liever dat de islamitische waarden van het land beschermd worden. Daarnaast zijn er vrouwen die vinden dat het niet controleren op huwelijksaktes sekswerk zou stimuleren. Of het wetsvoorstel van Ouahbi daadwerkelijk aangenomen wordt, zal nog moeten blijken.

Ster advertentie
Ster advertentie