Up 2 Date

Jongeren hebben meer geld dan vroeger, maar komen toch geld tekort

foto: Unsplash
  1. Newschevron right
  2. Jongeren hebben meer geld dan vroeger, maar komen toch geld tekort

Het gemiddelde bedrag aan zakgeld, kleedgeld en loon uit baantjes voor middelbare scholieren is 147 euro per maand. Dat meldt het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) vanuit onderzoek. Het is 35 euro meer dan vier jaar geleden; de vorige keer onderzoek plaatsvond. Toch vindt meer dan de helft van de scholieren dat zij geld tekort komen.

grootste door ouders betaald

Bijna 90 procent van de scholieren krijgt zakgeld. Kleedgeld krijgt 50 procent, terwijl dat vier jaar geleden nog maar 38 procent was. Met bijbaantjes verdienen de scholieren nu iets meer, omdat ze gemiddeld een uur meer per week daaraan besteden. Het grootste gedeelte van de uitgaven van de scholieren wordt nog altijd door ouders betaald, maar veel jongeren vinden dus nog steeds dat zij geld tekort komen. Vooral jongeren tot en met 16 jaar vinden dat ze vaak geld tekort komen. 43 procent van de scholieren vraagt bij een tekort extra geld aan hun ouders. Ook geld lenen is geen taboe.

social media

Volgens het Nibud heeft social media een grote invloed op dat gevoel van geld tekort hebben. "Het geldtekort zit niet zozeer in de portemonnee, maar vooral tussen de oren", zegt hoogleraar Wilco van Dijk, die de Nibud-leerstoel van de Universiteit Leiden bekleedt, tegen de NOS. "Jongeren kijken naar wat anderen doen en willen ook doen wat anderen doen. Als het dagelijks lijkt alsof anderen meer geld kunnen uitgeven dan jij, frustreert dat."

kleding

Uit het onderzoek blijkt verder dat jongeren hun geld vooral uitgeven aan kleding: gemiddeld 48 euro per maand. Ouders betalen ook minder vaak volledig alle kosten voor kleren. Wel betalen ze juist weer vaker alle kosten voor de telefoon, vakanties en uitjes.

Ster advertentie
Ster advertentie