Naar homepage
Up 2 Date

Uitzetting naar Marokko dreigt voor zusjes Sofia (24) en Najoua (21)

foto: YouTube: AT5foto: YouTube: AT5
  1. Newschevron right
  2. Uitzetting naar Marokko dreigt voor zusjes Sofia (24) en Najoua (21)

De zusjes Sofia (24) en Najoua (21) Sabbar wonen al 17 jaar in Nederland, praktisch gezien hun hele leven, maar daar kan binnenkort zomaar een abrupt einde aan komen. De twee zussen uit Amsterdam dreigen namelijk uitgezet te worden naar Marokko. Ze deden voor de camera's van AT5 hun verhaal.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Moeder gevlucht voor gewelddadige ex-man

In de reportage is te zien hoe de zusjes herinneringen ophalen door oude kinderfoto's te bekijken. Hun moeder raakte twintig jaar geleden op de vlucht van haar gewelddadige ex-man en was niet meer welkom bij haar familie. Ze verliet Marokko, waarna ze na veel omwegen terechtkwam bij haar zus in Amsterdam. De moeder van Najoua en Sofia heeft nooit een verblijfsvergunning aangevraagd en belandde zo in de illegaliteit.

"Najoua en ik deden ons uiterste best om zo goed mogelijk mee te doen, al hadden we vanaf jongs af aan door dat er iets niet klopte", vertelt Sofia. "We zijn heel vaak verhuisd en bang geweest." Meedoen op school was niet altijd even makkelijk. De zusjes volgden wel basis- en middelbaar onderwijs, maar konden bijvoorbeeld nooit mee op schoolreisjes of vriendinnetjes thuis uitnodigen.

'Wat moet ik doen?'

Toen Sofia op haar negentiende eindexamen wilde doen, zei de school dat ze haar niet konden inschrijven, omdat ze niet meer leerplichtig is. Sofia besloot daarom naar het Juridisch Loket te stappen. "Misschien heel naïef, maar ik ben een ochtend daar naartoe gegaan, waarna ik een nummertje trok en daar op het bankje heb gewacht. Uiteindelijk werd ik geroepen en heb ik aan de balie gezegd: 'Ik ben illegaal, wat moet ik doen?'"

Aanvragen afgewezen

Vanaf dat moment veranderde alles voor de twee zusjes. "Ik heb zeker een risico genomen en daar hebben we ook enorm onder geleden, maar ik vind dat niemand ons dat kan verwijten", vertelt Sofia. De twee zusjes willen graag verder studeren, maar dat kan alleen als ze een verblijfsvergunning hebben. Ze vinden het verschrikkelijk dat ze geen volledige bijdrage mogen leveren aan de maatschappij waar ze zich thuis voelen. Daarom doen Najoua en Sofia in 2019 en 2020 twee aanvragen bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), maar die worden beide afgewezen.

Uiteindelijk stapten de zusjes naar de rechter, die de beslissing van de IND van tafel veegde. Hij noemde Najoua en Sofia "twee hardwerkende, ambitieuze, volledig geïntegreerde ‘Nederlandse’ vrouwen, die een positieve bijdrage leveren aan de Nederlandse samenleving". Tegen dat besluit is de IND weer in hoger beroep gegaan, omdat het van mening is dat de moeder eerder een verblijfsaanvraag had moeten indienen voor haar dochters.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hoop

De zusjes geven de hoop niet op en dromen van een toekomst waarin ze volledig kunnen meedraaien in de samenleving. Maar ze blijven in de tussentijd niet stilzitten. Zo startte Sofia haar eigen stichting Juf Soof, waarmee ze onder andere huiswerkbegeleiding geeft en kansarme jongeren probeert te steunen en helpen waar mogelijk. Najoua staat vrouwen zonder verblijfsvergunning bij, iets wat ze ook in de toekomst wil blijven doen. "Ik wil rechten studeren en advocaat worden, dat is sinds groep 8 altijd mijn droom geweest."

Petitie

Inmiddels heeft een bekende van de twee zusjes een petitie gestart, die meer dan 17.000 keer is ondertekend. Ook burgemeester Femke Halsema stak Najoua en Sofia een hart onder de riem middels een belletje. "Ze liet ons weten dat ze ook weet dat wij Amsterdammers zijn", vertelt Sofia. "Dat geeft wel echt een stukje zelfvertrouwen. We hebben toch heel de tijd het gevoel gehad alsof we er niet mochten zijn. Om dit dan zo te horen van onze burgemeester, ik kan dat niet beschrijven. Dat is te mooi."

Ster advertentie
Ster advertentie