Up 2 Date

Hypotheekrente was in de afgelopen 8 jaar niet zo hoog

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Hypotheekrente was in de afgelopen 8 jaar niet zo hoog

De rente op de hypotheek is in de afgelopen acht jaar niet zo hoog geweest. Dat melden diverse hypotheekadviseurs, onder wie Van Bruggen Adviesgroep. Daardoor zijn hypotheekverstrekkers genoodzaakt om hun rentes te verhogen. "In sommige gevallen hebben we dat zelfs meerdere keren gedaan", aldus Van Bruggen op de website.

Snelle verandering

De huizenmarkt wijst uit dat tijden snel kunnen veranderen. De hypotheekrente was vorig jaar namelijk nog historisch laag. Destijds was een rente van 1,5 procent vrij normaal. De rentes schoten vervolgens begin dit jaar omhoog richting de 4 procent. Gedurende de zomer nam de hypotheekrente weer wat af, maar de afgelopen weken is er weer een flinke groei.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Rentestijging

Het gemiddelde tarief om je rente voor vijf jaar vast te zetten is inmiddels met 0,37 procentpunt gestegen naar 3,84 procent. Dit is van alle rentevarianten de grootste stijging. Voor mensen die de rente tien jaar lang willen vastzetten, is het gemiddelde tarief gestegen met 0,34 procentpunt naar 3,98 procent. Naast deze twee hypotheekvarianten zijn ook de rentes bij andere varianten flink gestegen.

Oorzaken

De rentestijgingen worden veroorzaakt door renteverhogingen van de centrale banken als de Europese Centrale Bank (ECB) en de Amerikaanse FED. Dat meldt adviesbureau Hypotheekshop. Ook zouden de ontwikkelingen rondom de Nord Stream-pijpleidingen invloed hebben op de rentestand.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie