logo
Up 2 Date

Werkloosheid in Nederland stijgt keihard

bron: Unsplash
  1. Newschevron right
  2. Werkloosheid in Nederland stijgt keihard

Zelden steeg de werkloosheid in Nederland zo hard. In juni is het aantal werklozen met 74.000 gestegen tot een totaal van 404.000. Daarmee had 4,3 procent van de beroepsbevolking geen werk, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Gigantische stijging

In mei ging het nog om 3,6 procent van de beroepsbevolking die zonder werk zat. Hiermee loopt het aantal werklozen veel sneller op dan in 2008, toen de financiële crisis uitbrak. Destijds duurde het na november 2008 zeven maanden voordat de werkloosheid van 3,6 procent was gestegen tot 4,3 procent, nu vindt dat plaats in slechts één maand. Het CBS is ook niet optimistisch over de aankomende tijd, aangezien het coronavirus wereldwijd nog sterk aanwezig is en het economisch herstel traag verloopt.

Jongeren

Vooral jongeren worden keihard geraakt door de huidige crisis. In de leeftijdscategorie van 15 tot 25 jaar steeg de werkloosheid van 9,7 procent tot maar liefst 10,7 procent. Daarnaast verliezen jongeren ook veel van hun werkuren, omdat ze vaak in de horecasector werken.

Ster advertentie
Ster advertentie