Up 2 Date

Aantal mimimumloonbanen in 2020 met bijna 12 procent afgenomen

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Aantal mimimumloonbanen in 2020 met bijna 12 procent afgenomen

Het aantal banen tegen het minimumloon is in 2020 met bijna 12 procent afgenomen ten opzichte van een jaar eerder, zo maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag bekend. In totaal vormen minimumloonbanen zo'n 5,2 procent van alle banen, wat het laagste aandeel is sinds 2006.

Aantal banen gedaald

In 2020 waren er 8,4 miljoen werknemersbanen, wat 1,3 procent minder is dan een jaar daarvoor. Het aantal banen tegen het minimumloon nam het hardst af van alle werknemersbanen. Deze daling heeft voornamelijk te maken met de coronacrisis. Zo zijn het aantal banen in de horeca en cultuur en recreatie sterk afgenomen. Veel bedrijven in deze sectoren hebben namelijk lang hun deuren moeten sluiten vanwege de lockdown. Hierbij werden vooral jongeren en flexwerkers geraakt. Ook in de ICT, de financiƫle dienstverlening, het onderwijs en bij de overheid zijn veel banen verdwenen. Echter zijn er wel meer banen boven het minimumloon bijgekomen bij de overheid.

Prijzen gestegen

De coronacrisis heeft niet alleen een grote impact gehad op het aantal mimimumloonbanen, maar ook op prijzen van bijvoorbeeld boodschappen. Zo zijn boodschappen dit jaar fors duurder geworden vanwege de gestegen vraag naar landbouwproducten. Naar verwachting zullen boodschappen alleen maar duurder worden, waardoor voornamelijk mensen met een laag inkomen sterk geraakt zullen worden.

Ster advertentie
Ster advertentie