Up 2 Date

Elon Musk krijgt mogelijk bonus van 23 miljard na goede resultaten Tesla

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Elon Musk krijgt mogelijk bonus van 23 miljard na goede resultaten Tesla

Elon Musk mag zich met een vermogen van 250 miljard dollar de rijkste man op aarde noemen. Hoewel hij andere miljardairs, zoals Jeff Bezos (183 miljard dollar) en Bill Gates (130 miljard dollar), ver achter zich laat, ziet het ernaar uit dat Musk zijn afstand tot hen verder gaat vergroten. Aangezien Tesla het afgelopen kwartaal een aantal mijlpalen heeft behaald, heeft Musk recht gekregen op een bonus van maar liefst 23 miljard dollar.

Hogere omzet en winst

Tesla presenteerde gisteren de kwartaalcijfers, waaruit blijkt de autofabrikant in de afgelopen drie maanden een omzet van 19 miljard en een brutowinst van 5 miljard behaalde. Beiden waren hoger dan aanvankelijk werd verwacht door analisten. Dat in combinatie met bovengemiddelde prestaties in de twee voorgaande kwartalen geven Musk recht op een bonus van 23 miljard dollar.

Flinke korting op aandelen

Daarbij moet wel gezegd worden dat de Tesla-oprichter dat bedrag niet direct op zijn rekening gestort krijgt. Hij krijgt de beloning namelijk in aandelenopties, die hij met een flinke korting mag kopen. Gisteren hadden de aandelen een prijs van 977,20 dollar per stuk, maar Musk mag ze voor 70,01 dollar per stuk aanschaffen. Aangezien de waarde ongeveer gelijk blijft, wordt de miljardair dus een stuk rijker. Voordat het zover is moeten de directieleden van het bedrijf nog wel goedkeuring geven voor de beloning.

Robottaxi

Naast de presentatie van de kwartaalcijfers maakte Tesla ook bekend dat het bedrijf in 2024 begint aan de massaproductie van een robottaxi. De zelfrijdende taxi heeft geen stuur of pedalen nodig, omdat "de robottaxi is geoptimaliseerd voor autonomie", aldus Musk. Ook wil de fabrikant de kosten per kilometer laag houden, zodat een ritje betaalbaar blijft voor iedereen.

Ster advertentie
Ster advertentie