Up 2 Date

Politie kan sneller dna onderzoeken met rijdend lab

foto: ANPfoto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Politie kan sneller dna onderzoeken met rijdend lab

De politie wil snel misdrijven oplossen en dna-sporen zijn daar erg belangrijk bij. Het duurt nu een aantal weken voor sporen zijn onderzocht, maar hoe eerder een dna-spoor naar een verdachte wijst, hoe sneller een misdrijf kan worden opgelost. De politie en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) proberen dit proces te versnellen om zo de pakkans van de dader te vergroten en introduceren daarom een rijdend laboratorium. Sporen die normaal gesproken op een andere locatie moesten worden onderzocht, kunnen nu in het busje worden gecheckt. Dat meldt NOS.

Rijdend laboratorium

Sinds deze maand test de politie een rijdend forensisch laboratorium dat ter plaatse ingezet kan worden. Specialisten halen op het plaats delict meteen een dna-profiel uit de sporen die zijn gevonden. In het rijdende lab kunnen ze die meteen testen op een match met de databank van het NFI. Zo wordt een taak van een paar weken een taak van een paar uur. Zo'n snelle afhandeling kan erg belangrijk zijn in het onderzoek: ''Als je op tijd bent kan je misschien nog sporen van het slachtoffer vinden bij de verdachte'', vertelt Ruud Staijen, verantwoordelijk voor het verbeteren van de forensische opsporing, aan de NOS.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Sneller onderzoek

Het rijdend laboratorium is één van de middelen waarmee de politie hoopt sneller te worden in het opsporen van daders. De politie wil in de toekomst ook sneller vingerafdrukken kunnen checken door middel van een app. Nu moet een rechercheur nog zes dagen wachten op een mogelijke hit uit de database met vingerafdrukken. De politie verwacht volgend jaar software te hebben waarmee een vingerafdruk direct via de mobiele telefoon kan worden gecheckt. Een ander middel waarmee de politie het onderzoek hoopt te versnellen, is gezichtsherkenning. Alle foto's van aangehouden verdachten worden in de toekomst gebruikt voor gezichtsherkenning. Beelden van iemand die bijvoorbeeld pint met een gestolen pinpas kunnen dan worden getoetst aan de fotodatabank van de politie, in de hoop op een match.

Ster advertentie
Ster advertentie