Up 2 Date

Steeds meer Nederlanders maken zich zorgen om toekomstige geldzaken

foto: Unsplash
  1. Newschevron right
  2. Steeds meer Nederlanders maken zich zorgen om toekomstige geldzaken

Steeds meer Nederlanders vragen zich af hoe ze financieel gezien hun hoofd boven water kunnen houden. Dat maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend. Zo is het aantal mensen dat zich afgelopen jaar zorgen maakte over zijn of haar financiële toekomst voor het eerst in tien jaar gestegen.

Vooral jongeren

Uit de gegevens van het CBS blijkt dat vooral jongeren zich ernstige zorgen maken over hun toekomstige geldzaken. Zo liet ruim 36 procent van de 18- tot 25-jarigen weten erg bezorgd te zijn. Daarnaast valt het op dat ouderen juist minder gespannen zijn: 'slechts' 23 procent van de 75-plussers maakte zich zorgen over zijn of haar toekomstige financiële situatie.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Alleenstaande ouders

Een andere bijzondere uitkomst van het onderzoek is dat vrouwen zich over het algemeen meer zorgen maken dan mannen. Mannen liggen minder snel wakker van hun financiële situatie, tenzij ze een alleenstaande ouder zijn en de opvoeding voor een kind moeten verzorgen. Uit de gegevens van het CBS blijkt dat alleenstaande ouders zich het meest zorgen maken over hun toekomstige financiële situatie.

Na lange tijd gestegen

In totaal maakte bijna dertig procent van de Nederlanders zich afgelopen jaar ernstige zorgen over zijn of haar toekomstige geldzaken. Dat is bijna zo hoog als tien jaar geleden, toen het CBS in 2013 begon met het meten van de zorgen wat betreft de financiële toekomst. 32 procent van de mensen gaf destijds aan onzeker te zijn over zijn of haar geldzaken. In de jaren die volgden, nam het aantal mensen dat zich zorgen maakte af, tot 23 procent in 2021.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie