Up 2 Date

Wet Seksuele Misdrijven: 'Geen Ja' betekent nu echt 'Nee'

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Wet Seksuele Misdrijven: 'Geen Ja' betekent nu echt 'Nee'

Op dinsdag 4 juli 2023 stemde de Tweede Kamer in Nederland over een nieuwe wet tegen seksuele misdrijven. Deze wet werd met een grote meerderheid goedgekeurd, enkel de FvD stemde tegen. Een belangrijke verandering in de wet is dat niet langer de dwang bij verkrachting centraal staat, maar wel of er wederzijdse instemming (consent) is. Als de wet ook door de Eerste Kamer wordt aangenomen, gaat-ie in 2024 in.

Geen ja is gewoon nee

De nieuwe wet regelt dat seks alleen toegestaan is wanneer beide mensen ermee instemmen en gelijkwaardig zijn. Duidelijke signalen van een ontbrekende wil zijn voortaan cruciaal om te bepalen of er sprake is van aanranding of verkrachting. Momenteel vereist de wet dat deze misdrijven gepaard gaan met dwang, bedreiging of geweld, maar dat is vaak niet het geval, waardoor daders vrijuit kunnen gaan. Volgens de nieuwe wet moet degene die het seksuele contact start er zeker van zijn dat de andere persoon dit ook wil. Het is de verantwoordelijkheid van de persoon die het initiatief neemt om duidelijkheid te krijgen. Ook is er geen bewijs meer nodig van dwang, geweld of bedreiging om aangifte te doen. Als er geen 'ja' is, betekent dit gewoon 'nee'.

Met deze wijzigingen wil men de wet makkelijker te begrijpen maken en de bescherming van slachtoffers van seksueel geweld verbeteren.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Goed nieuws

''Dit is een geweldige stap van de Tweede Kamer om gelijkwaardigheid en vrijwilligheid bij seks voorop te stellen'', zegt Dagmar Oudshoorn, directeur van Amnesty International Nederland. ''De ouderwetse benadering van het verkrachtingsdelict was in strijd met de mensenrechten, maar daar komt nu eindelijk verandering in.'' Deze wetswijziging wordt gezien als een overwinning voor slachtoffers van seksueel geweld in Nederland, die nu beter beschermd zullen worden. Het resultaat is mede te danken aan de inzet van honderden activisten en een actiegroep bestaande uit vrouwen die zelf seksueel geweld hebben ervaren. Gedurende vele jaren hebben zij actiegevoerd binnen de campagne 'Let's Talk About YES', met als doel deze wetswijziging te realiseren.

Hulp bij seksueel misbruik

Ben jij slachtoffer van seksueel misbruik of seksuele uitbuiting en heb je hulp nodig?

Centrum Seksueel Geweld biedt professionele hulp aan iedereen die een ongewenste seksuele ervaring heeft meegemaakt. Ook kun je terecht bij Slachtofferhulp. Zij kunnen je emotionele ondersteuning bieden of helpen bij het doen van aangifte. Ook vind je hier een community waar je met lotgenoten kunt praten.

Ster advertentie
Ster advertentie