Sport

Steeds meer meldingen van grensoverschrijdend gedrag in sportsector

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Steeds meer meldingen van grensoverschrijdend gedrag in sportsector

Het aantal meldingen van grensoverschrijdend gedrag in de sportsector is afgelopen jaar flink toegenomen, zo ziet het Centrum Veilige Sport Nederland. In 2022 werd ruim 1400 keer melding gemaakt, terwijl dit een jaar eerder nog om 873 meldingen ging. De meeste nieuwe meldingen werden gedaan in de amateursportwereld.

Meer aandacht

De toename in het aantal meldingen heeft volgens het centrum waarschijnlijk te maken met de aandacht voor grensoverschrijdend gedrag in de afgelopen jaren. Zo was er afgelopen jaar veel aandacht voor schandalen bij The Voice of Holland, Ajax en De Wereld Draait Door. In de jaren daarvoor kwamen er ook al meerdere misstanden naar boven in de turnsport, zwemsport en atletiek.

Omdat er meer aandacht is voor grensoverschrijdend gedrag voelt het ook vrijer om zelf een melding te maken. Zelfs als dit gaat over een voorval van jaren geleden. "Mensen gaan nu toch opnieuw bij zichzelf na: was dat eigenlijk wel oké wat er gebeurde?", zegt een woordvoerder van Centrum Veilige Sport Nederland tegen NOS.

Amateursport

De meldingen gaan over zowel emotioneel, als lichamelijk en seksueel grensoverschrijdend gedrag en zijn voor driekwart afkomstig uit de amateursport. Gelukkig wordt er binnen de amateursportsector wel steeds meer aandacht besteed aan het veilig voelen bij je sportclub. Zo wordt er na publieke schandalen steeds vaker het gesprek gevoerd over wat wel en niet kan en hebben steeds meer sportclubs een vertrouwenspersoon.

"Dat is al heel goed", vertelt Marjan Olfers, hoogleraar Sport en Recht, aan de NOS. "Maar daarmee ben je er nog lang niet, aangezien een groot deel van de meldingen niet over strafbaar gedrag gaat. Het strafrecht is duidelijk over wat wel en niet mag. Maar bij grensoverschrijdend gedrag is het vaak juist niet duidelijk wat wel kan en wat niet."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hulp nodig?

Als je een melding wil maken of wil praten over intimidatie, pesterijen, machtsmisbruik of ander grensoverschrijdend gedrag op je sportclub, kun je terecht bij Centrum Veilige Sport. Je kunt gratis bellen (0900-2025590), mailen of anoniem chatten. Ook de vertrouwenspersoon van je sportclub kan je hierbij helpen.

Heb je last van angsten of andere psychische problemen? Je kan hiervoor naar je huisarts of je kan contact opnemen met MIND Korrelatie. Zij zijn maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 21.00 bereikbaar via 0900-1450. Je kunt ook chatten, mailen of WhatsAppen voor advies en hulp via mindkorrelatie.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie