Up 2 Date

Delftse studentenverenigingen krijgen waarschuwing na grensoverschrijdend gedrag

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Delftse studentenverenigingen krijgen waarschuwing na grensoverschrijdend gedrag

Twee studentenverengingen uit Delft, het Delftsch Studenten Corps (DSC) en Virgiel, hebben van de TU Delft een officiële waarschuwing gekregen na meldingen van mishandeling en grensoverschrijdend gedrag. Dat schrijft het AD.

Kaarsvet

Bij DSC zouden eerstejaars tijdens een ontgroening overgoten zijn met kaarsvet door dronken ouderejaars. Dat kwam vorig jaar al aan het licht. Zo vertelde een lid daarover tegen de Volkskrant: "Hoe meer ze dronken, hoe opzettelijker het werd en hoe vaker het gebeurde. Door alcoholgebruik nam sadisme toe. Het was een soort machtsspel van nare mensen. Ik kreeg druppels op mijn handen, hoofd en been." Bij een meisje zou haar haar toen in brand zijn gevlogen. De universiteit is daarna een onderzoek begonnen naar de cultuur bij het studentencorps.

Mishandeling op borrel

Bij Virgiel ging het vorig jaar mis op een borrel. Daar werd een lid mishandeld door vijf anderen. Zijn kleren werden daarbij van zijn lijf gescheurd en hij werd op de grond geduwd, waardoor hij in glas viel. Niemand greep toen in.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Maatregelen

De conclusie van het universiteitsbestuur is dat zowel DSC als Virgiel hun zaken 'niet goed op orde hebben' en dat er een verandering in de cultuur nodig is. Als er de komende drie jaar nogmaals iets misgaat bij de verenigingen, dan wordt hun erkenning als officiële studentenvereniging ingetrokken en krijgen ze minder subsidie.

DSC is dit jaar in ieder geval niet welkom op twee grote feesten van de TU. Ook moeten ze voortaan transparanter communiceren over misstanden en duidelijk aantonen dat ontgroeningen veilig verlopen met waarborging van "de fysieke toestand van de leden". Virgiel zou volgens de TU wel "open over het voorval gecommuniceerd hebben" en intern sancties hebben opgelegd.

Reacties

Tegenover universiteitsblad Delta zegt de voorzitter van DSC zich niet te kunnen herkennen in de klacht. Hij zegt het "spijtig" te vinden dat hij de TU niet heeft kunnen overtuigen van het voornemen om volgende ontgroeningen "zo veilig en verantwoord mogelijk te organiseren, met het psychische en fysieke welzijn van (kandidaat-)leden op nummer één’". Daarnaast is er beloofd om in de toekomst "meer mensen nuchter toezicht te laten houden" en "strikt te controleren op alcoholuitgifte".

De voorzitter van Virgiel zegt te zijn "geschrokken van het betreurenswaardige incident", waar hij pas van op de hoogte zegt te zijn gebracht toen de jurist van het slachtoffer contact opnam. "Waarom is er niet ingegrepen, dat vraag ik me vaak af. We zijn als bestuur tekort geschoten." Hij heeft begrip voor de sancties. "We hopen dat zoiets niet nog eens plaatsvindt en daar werken we ook aan."

Ster advertentie
Ster advertentie