Up 2 Date

Prinses Amalia wordt toch geen lid van omstreden Amsterdamse studentencorps

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Prinses Amalia wordt toch geen lid van omstreden Amsterdamse studentencorps

Prinses Amalia wordt toch geen lid van het Amsterdamse studentencorps. Dat heeft de Rijksvoorlichtingendienst (RVD) bevestigd aan de NOS. Het A.S.C./A.V.S.V. ligt onder vuur na seksistische uitspraken in toespraken van mannelijke leden.

Geen toelichting

De RVD geeft geen reden voor het besluit, maar door de timing kan men ervan uit gaan dat de commotie rondom het Amsterdamse studentencorps mee heeft gespeeld in de beslissing. Eerder liet de 18-jarige prinses in haar biografie namelijk weten dat ze sowieso bij het corps wil. "Met een jaarclub, alles erop en eraan", zei ze toen.

De commotie

Vorige maand verschenen er beelden online van seksistische uitlatingen in speeches tijdens een lustrumfeest van het Amsterdamse studentencorps. Vier vooraanstaande mannelijke leden van A.S.C./A.V.S.V. zeiden in hun toespraken onder andere dat "vrouwen niks meer zijn dan hoeren" en dat "de heren de nekken van vrouwen zullen breken om hun lul erin te steken". Ook werden vrouwen "sperma-emmers" genoemd.

In een interne brief lieten verschillende vrouwelijke leden weten zich onveilig te voelen na de toespraken. De vrouwen schreven in de brief dat ze "klaar zijn met het seksisme" binnen de studentenvereniging. Ook schrijven ze dat de mannen niet geschikt zijn om aan het hoofd van het corps te staan. Sindsdien is de bestuursvoorzitter van A.S.C./A.V.S.V. opgestapt en is het gebouw van het corps meerdere malen beklad. Ook lieten de Amsterdamse universiteiten weten dat het corps financiering kan vergeten in de komende studiejaren.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie