Up 2 Date

Dit jaar al 160 meldingen van grensoverschrijdend gedrag in cultuursector

foto: ANP Kippa
  1. Newschevron right
  2. Dit jaar al 160 meldingen van grensoverschrijdend gedrag in cultuursector

Bij Mores, meldpunt voor grensoverschrijdend gedrag in de cultuur- en mediasector, zijn dit jaar al 160 meldingen binnen gekomen. Dat is drie keer zo veel als het gemiddelde van voorgaande jaren. Volgens de Raad voor Cultuur, die hierover een rapport heeft gepubliceerd, is dit slechts het topje van de ijsberg en is er sprake van een zwijgcultuur.

'Hardnekkig en urgent probleem'

"Grensoverschrijdend gedrag in de cultuur- en mediasector is een hardnekkig en urgent probleem dat niet eenvoudig kan worden opgelost", aldus de Raad. "Het is nodig dat het goede gesprek hierover op elke werkvloer in de cultuur- en mediasector op gang komt."

Veel meldingen kwamen binnen naar aanleiding van de misstanden rondom The Voice of Holland, maar gaan niet alleen over seksueel grensoverschrijdend gedrag. Ook racisme, discriminatie, pesten of intimidatie vallen onder grensoverschrijdend gedrag. "Uit angst, ongemak en schaamte durven slachtoffers het vaak niet te melden en kijken omstanders de andere kant op."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Kwetsbare sector'

Grensoverschrijdend gedrag komt helaas vrijwel in alle sectoren voor, maar de cultuur- en mediasector is volgens de Raad extra kwetsbaar. Bijvoorbeeld omdat er vaak maar een beperkt aantal werkplekken en rollen is, terwijl er een groot aanbod aan talent is. Er is vaak sprake van een ongelijke machtsverhouding tot castingdirecteuren, docenten en andere personen in een leidinggevende rol. Daarnaast is er in de sector vaak een sterke prestatiecultuur en regelmatig fysiek contact.

Advies aan staatssecretaris

Het rapport is gisteren overhandigd aan staatssecretaris Gunay Uslu van Cultuur en Media. Er wordt onder meer geadviseerd om gesprekken over machtsverhoudingen te voeren op de werkvloer en concrete afspraken te maken over 'wat wel en wat niet kan'. Daarnaast moet er een kenniscentrum over deze problematiek komen, zou meldpunt Mores vanuit de overheid financieel ondersteund moeten worden en zouden de nu kwetsbare zzp'ers een betere (financiële) positie moeten krijgen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hulp bij seksueel grensoverschrijdend gedrag

Heb je zelf te maken (gehad) met seksueel grensoverschrijdend gedrag? Neem dan contact op met Centrum Seksueel Geweld. Dit kan gratis, vrijblijvend en anoniem. Zij bieden professionele hulp en kunnen je helpen bij het zetten van eventuele vervolgstappen. Zij zijn 24/7 te bereiken via 0800-0188 of via de chat op www.centrumseksueelgeweld.nl (van maandag t/m vrijdag van 16.00 – 06.00 uur en zaterdag en zondag van 20.00 tot 06.00 uur).

Ook kun je contact opnemen met Slachtofferhulp, MIND Korrelatie of Fier.

Ster advertentie
Ster advertentie