Up 2 Date

Meer meldingen seksueel grensoverschrijdend gedrag op middelbare scholen

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Meer meldingen seksueel grensoverschrijdend gedrag op middelbare scholen

Sinds de spraakmakende BOOS-aflevering over de misstanden bij The Voice of Holland zijn er 3,5 keer zoveel meldingen binnengekomen van seksueel grensoverschrijdend gedrag op middelbare scholen. Dat meldt EenVandaag naar aanleiding van cijfers van de Inspectie van Onderwijs.

'Meer steun en kracht'

Volgens de Inspectie hebben slachtoffers sinds de uitzending meer kracht om meldingen te maken van seksueel grensoverschrijdend gedrag. "Ik denk dat slachtoffers zich nu meer gesteund voelen", aldus vertrouwensinspecteur Joke Schuur tegen EenVandaag.

'Schokkende cijfers'

In 2022 waren er tot de BOOS-aflevering 17 meldingen binnengekomen. Een maand later waren dat er 65, zowel recente als oudere zaken. De Onderwijsinspectie noemt de cijfers schokkend. "Elke melding vinden wij er een te veel", zegt Schuur. Om wat voor incidenten het gaat, is verschillend. "Je kunt niet specifiek zeggen: het zijn altijd foto's, of het zijn altijd aanrakingen."

Wanneer er meldingen werden gemaakt van seksueel misbruik, werd dit in de helft van de gevallen gepleegd door docenten, conciërges of andere medewerkers van de school. Bij intimidatie was dat bij driekwart van de meldingen het geval.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Discussie voeren

Sommige scholen onderzoeken of er speciale protocollen nodig zijn met betrekking tot seksueel grensoverschrijdend gedrag. Volgens Schuur is het vooral belangrijk dat er gesprekken over worden gevoerd. "Je moet het echt bespreekbaar maken, je moet integer gedrag en de cultuur hierin verbeteren. Het is heel erg van belang om met elkaar de discussie aan te gaan."

Verplicht melden?

Niet alle scholen maken meldingen van incidenten, waardoor de Onderwijsinspectie niet altijd op de hoogte is van wat waar gebeurt en in welke mate. Scholen zijn momenteel ook nog niet verplicht om dit te doen, alleen wanneer het gaat om misbruik. Er wordt nu een wet voorbereid die ervoor moet zorgen dat per 2024 ook incidenten omtrent seksuele intimidatie verplicht doorgegeven moeten worden.

Hulp bij seksueel grensoverschrijdend gedrag

Heb je zelf te maken (gehad) met seksueel grensoverschrijdend gedrag? Neem dan contact op met Centrum Seksueel Geweld. Dit kan gratis, vrijblijvend en anoniem. Zij bieden professionele hulp en kunnen je helpen bij het zetten van eventuele vervolgstappen. Zij zijn 24/7 te bereiken via 0800-0188 of via de chat op www.centrumseksueelgeweld.nl (van maandag t/m vrijdag van 16.00 – 06.00 uur en zaterdag en zondag van 20.00 tot 06.00 uur).

Ook kun je contact opnemen met Slachtofferhulp, MIND Korrelatie of Fier.

Ster advertentie
Ster advertentie