Films, Series & TV

John de Mol: "Kan me niet voorstellen dat Marco Borsato aan kinderen heeft gezeten"

foto: YouTube: BOOS
  1. Newschevron right
  2. John de Mol: "Kan me niet voorstellen dat Marco Borsato aan kinderen heeft gezeten"

De aantijgingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik rond The Voice of Holland zullen je vast niet zijn ontgaan. Vandaag is de BOOS-aflevering verschenen waarin de slachtoffers hun verhaal delen. Presentator Tim Hofman en zijn team hebben lang en zorgvuldig onderzoek gedaan naar deze aantijgingen. In de aflevering van deze week delen verschillende ex-deelnemers en betrokkenen bij het programma anoniem hun pijnlijke ervaringen met Jeroen Rietbergen, Ali B en Marco Borsato.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Quote

Hij vroeg of ik wel discreet kon zijn over ons app-contact en dat het programma het niet cool zou vinden als ze dit zouden weten.

Ex-kandidate van The Voice

Seksueel getinte berichten

Uit de verklaringen van negentien ex-kandidaten van The Voice en voormalige werknemers van Talpa blijkt dat de inmiddels opgestapte bandleider Jeroen Rietbergen (50) zich jarenlang schuldig zou hebben gemaakt aan seksueel overschrijdend gedrag. Hij zou ongepaste opmerkingen maken, seksueel getinte berichten en dickpics hebben verstuurd. Slachtoffers melden dat Rietbergen om die reden "een lastig persoon was om mee te werken".

"Hij hield wel van jonge meiden"

"Hij hield wel van jonge meiden, ook kandidaten. Ik had een keer bepaalde kleding aan op werk, die hij blijkbaar als sexy ervoer. Tijdens contact over werkzaken appte hij dan of ik die kleding weer aan deed", vertelde een voormalige medewerker. Een ex-kandidate van The Voice vertelt dat Rietbergen haar wel eens heeft gevraagd hoe ze zich "daar beneden had geschoren". "Hij vroeg of ik wel discreet kon zijn over ons app-contact en dat het programma het niet cool zou vinden als ze dit zouden weten. Later stuurde hij een dickpic."

Quote

Na een tijdje ging Ali naast mij zitten en zoende hij me plotseling.

Beginnend artiest

''Hij pushte me om hem hoofd te geven''

De tweede persoon over wie in de aflevering meerdere schokkende verhalen naar voren komen is Ali B. Niet alleen ex-kandidaten van The Voice doen hun boekje open over hun ervaringen met de rapper, maar ook vrouwen die op andere manieren met hem in contact kwamen. Zo vertelt een vrouw, die op het moment dat ze in contact kwam met Ali beginnend artiest was, dat hij inspeelde op haar verlangen om door te breken in de muziekwereld. "Hij appte me ooit laat op de avond of ik naar zijn studio kwam en ik ging daarheen, omdat ik dacht dat we muziek gingen maken. Na een tijdje ging Ali naast mij zitten en zoende hij me plotseling."

Een andere beginnende artiest vertelt dat Ali tijdens een schrijverskamp in een villa meermaals bleef aandringen om hem oraal te bevredigen. Om van hem af te zijn, besloot ze dat dan ook te doen. "Ali wilde op een gegeven moment luisteren naar mijn muziek. Hij kon het beneden niet zo goed horen, dus zijn we naar boven gegaan. Toen heeft hij me gepusht om hem hoofd te geven." Ze heeft zich lang schuldig gevoeld, omdat ze het gevoel had dat ze op dat moment te weinig deed om zijn gedrag tegen te houden.

BOOS heeft Ali B gevraagd om een reactie, maar heeft deze toen niet gegeven. Inmiddels heeft hij een statement geplaatst op Instagram waarin hij ontkent zich schuldig te hebben gemaakt aan seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Aangifte tegen verkrachting

Tim Hofman spreekt ook met een ex-deelnemer van The Voice die tijdens de aflevering aangifte van verkrachting doet tegen Ali B, iets wat ze al een tijd wilde doen, maar tot voor kort niet durfde. "Het is al zo lang geleden gebeurd en ik wil het zo lang doen, maar ik had nooit het idee dat het kon." Ze vertelt ook dat ze al langer van het grensoverschrijdende gedrag van Ali wist. "Hij heeft me vertelt dat hij dit vaker deed, maar ik heb die meiden waarbij hij het deed nooit gevonden. En in je eentje tegen iemand die zoveel macht en geld heeft aangifte doen, is een hele grote stap. Dat doe je niet zomaar."

Quote

Dat je iemand beloftes kunt doen, zoals een baan of wat dan ook, vanwege je machtspositie is eigenlijk chantage.

Willy van Berlo

Chantage

Volgens Willy van Berlo, programmamanager Seksueel Geweld bij Rutgers kenniscentrum seksualiteit, spelen chantage en scheve machtsverhoudingen een grote rol in de keuze van slachtoffers om seksueel misbruik niet te melden, ondanks dat ze dat wel willen. "Dat je iemand beloftes kunt doen, zoals een baan of wat dan ook, vanwege je machtspositie is eigenlijk chantage. Daarin speelt macht een belangrijke rol. Het is altijd belangrijk dat je naar iemand toe kunt gaan die buiten die machtshiërarchie staat en jou kan helpen. In een cultuur die heel open is, zal dat veel makkelijker gaan."

Handen op de billen

Ook doen verschillende deelnemers van The Voice Kids hun verhaal over Marco Borsato, die als coach deel uitmaakte van de show. Hij zou meerdere minderjarige meisjes hebben betast, waarvan tot nu toe één meisje aangifte heeft gedaan. Tim Hofman zegt dat de aantijgingen al langer bekend waren op de redactie van BOOS. Marco zou verschillende jonge meisjes hebben betast op de billen. Dat zou op verschillende gelegenheden zijn gebeurd, waaronder op een barbecue die hij organiseerde voor alle deelnemers. Een ex-kandidate stelt zelfs dat iedereen op de werkvloer wist van het gedrag van de zanger.

Aantijgingen niet bekend bij Talpa en ITV

Aangezien de misstanden rondom The Voice zo lang plaats hebben kunnen vinden, zocht Tim Hofman contact met Talpa en producent ITV om te kijken of deze aantijgingen bij hen bekend waren. Uit hun verklaringen blijkt dat er geen beschuldigingen bekend waren bij de betrokken partijen. Zowel ITV als Talpa noemden de beschuldigingen schokkend en wachten de uitkomsten van het onderzoek af. Daarnaast zijn voorlopig alle afleveringen van het huidige seizoen opgeschort.

Quote

Juist bij The Voice Kids hebben we een extra laag zekerheid ingebouwd dat een kind bij The Voice Kids nooit alleen is.

John de Mol

"In de war"

John de Mol, die tot en met 2019 verantwoordelijk was voor The Voice, heeft zich bewust tot nu toe niet uitgelaten over de situatie rondom The Voice en wilde dat pas doen na het zien van de uitzending. Hofman spreekt hem nadat hij de aflevering heeft laten zien. De Mol zegt "in de war" te zijn van wat hij heeft gehoord van slachtoffers. Hij vertelt dat de productie van The Voice zo strak in elkaar zat dat hij behoorlijk is geschrokken van "de optelsom van alles wat verkeerd is gegaan".

Ook zegt hij dat hij de verhalen over Marco Borsato nog steeds niet kan geloven. "Ik kan het me gewoon niet voorstellen dat Marco aan kinderen heeft gezeten. Dat gaat zover", aldus De Mol. "Juist bij The Voice Kids hebben we een extra laag zekerheid ingebouwd dat een kind bij The Voice Kids nooit alleen is."

"Rietbergen had geen machtspositie"

De Mol erkent dat er bij Marco en Ali sprake geweest zou kunnen zijn van een scheve machtsverhouding tussen hen en deelnemers, maar bij Rietbergen zou dat volgens hem niet het geval zijn geweest. De bandleider bevond zich namelijk niet in de positie om deelnemers naar de volgende ronde te krijgen in het programma.

Quote

De verantwoordelijkheid ligt altijd bij degene die over de grens gaat en niet bij degene die het overkomt.

Willy van Berlo

Verantwoordelijkheid

Hoewel Hofman aangeeft dat de slachtoffers bang waren om aan de bel te trekken vanwege potentiële consequenties, zegt De Mol dat hij nooit het idee heeft gehad dat er een angstcultuur heerste bij The Voice. Ook zegt hij dat het een probleem is dat vrouwen zich schamen om grensoverschrijdend gedrag of machtsmisbruik te melden. "Vrouwen hebben kennelijk een soort schaamte om dat te vertellen. Ik weet niet wat het is, maar ik wil me daar graag in verdiepen. Pas als je het snapt, kunnen we kijken hoe we dat kunnen oplossen."

Willy van Berlo benadrukt echter dat het probleem niet bij vrouwen ligt, maar bij de dader. "De verantwoordelijkheid ligt altijd bij degene die over de grens gaat en niet bij degene die het overkomt."

Hulp bij seksueel grensoverschrijdend gedrag

Heb je zelf te maken (gehad) met seksueel grensoverschrijdend gedrag? Neem dan contact op met Centrum Seksueel Geweld. Dit kan gratis, vrijblijvend en anoniem. Zij bieden professionele hulp en kunnen je helpen bij het zetten van eventuele vervolgstappen. Zij zijn 24/7 te bereiken via 0800-0188 of via de chat op www.centrumseksueelgeweld.nl (van maandag t/m vrijdag van 16.00 – 06.00 uur en zaterdag en zondag van 20.00 tot 06.00 uur).

Ook kun je contact opnemen met Slachtofferhulp, MIND Korrelatie of Fier.

Ster advertentie
Ster advertentie