Up 2 Date

Oproep Halsema om terrassen te heropenen gesteund door andere burgemeesters

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Oproep Halsema om terrassen te heropenen gesteund door andere burgemeesters

De oproep van Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam, om terrassen op een verantwoorde manier te heropenen, wordt gesteund door collega-burgemeesters. Zo laten Ahmed Aboutaleb van Rotterdam, Sharon Dijksma van Utrecht en Jan van Zanen van Den Haag allemaal weten dat zij het eens zijn met Halsema.

Onrust

Vrijdagavond riep Halsema in het RTL4-programma Beau de overheid op om buitenruimtes weer te openen. Door bijvoorbeeld dierentuinen en terrassen weer open te gooien, ontstaan er volgens de burgemeester van Amsterdam minder chaotische situaties in parken. Afgelopen week was het in het Amsterdamse Vondelpark bijvoorbeeld veel te druk, wat leidde tot onrust en zelfs arrestaties.

"Het gaat in zulke groten getale, dat je niet kunt verwachten dat de gemeente, politie en handhavers orde kunnen houden", aldus Halsema in de uitzending van Beau. Volgens Halsema is er steeds minder begrip voor de landelijke maatregelen, ook bij lokale bestuurders. "Ik zie veel liever dat mensen een beetje geordend op een terras gaan zitten in plaats van met duizend mensen in het Vondelpark, omdat de horeca echt wel oplet."

Steun collega's

De oproep van Halsema kan op steun rekenen van haar collega's. "Zo geef je mensen gecontroleerd meer ruimte om te genieten van de buitenlucht", aldus Aboutaleb. Ook Dijksma reageerde positief. "Dit geeft mensen letterlijk de ruimte om op een verantwoorde manier erop uit te gaan."

Ook het Veiligheidsberaad is voorstander. "Stapje voor stapje versoepelingen, afhankelijk van de stand van zaken van de vaccinaties en de epidemiologische toestand", zegt woordvoerder Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen. "Daarbij ligt het voor de hand om onder andere van buiten naar binnen te kijken naar versoepelingen. Zoals eerder deze week al aangegeven is het Veiligheidsberaad met het kabinet in overleg over een aangepast(e) routekaart/openingsplan. Dit plan staat onder regie van het kabinet. Over de invulling van het plan kunnen we nu nog niets zeggen. We hopen dat dit plan er de komende twee weken zal zijn.

Ster advertentie
Ster advertentie