Up 2 Date

Door afstappen ChristenUnie kabinet met Rutte nagenoeg onmogelijk

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Door afstappen ChristenUnie kabinet met Rutte nagenoeg onmogelijk

Gert-Jan Segers, lijsttrekker van de ChristenUnie, heeft laten weten dat zijn partij niet een nieuw kabinet zal vormen met Mark Rutte. De beslissing volgt naar aanleiding van het 'voorliegen' door Rutte, wat in de gehele Tweede Kamer leidde tot minder vertrouwen in de VVD-leider. Met het afstappen van de ChristenUnie, wordt het voor Rutte nagenoeg onmogelijk om een formatieoptie te vinden voor een nieuw kabinet.

Druk op Rutte neemt toe

De laatste overgebleven optie voor Rutte leek een meerderheidscoalitie van VVD, D66 en ChristenUnie. Nu ook Segers heeft aangegeven niet met Rutte te willen regeren, zijn er vrijwel geen opties meer. PVV en Forum voor Democratie waren door Rutte zelf al uitgesloten vanwege meerdere, inhoudelijke redenen. Andere opties, zoals de PvdA, SP en GroenLinks, ondersteunden donderdag, net als de rest van de oppositie, een motie van wantrouwen, waardoor deze partijen eigenlijk ook kunnen worden uitgesloten.

De druk op Rutte om op te stappen is door de geringe formatieopties flink toegenomen. De volledige Kamer, behalve de VVD zelf, keurde het optreden van Rutte in de verkenning af. Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog werd er een motie van afkeuring tegen een premier aangenomen. De partijleiders vinden dat Rutte de Kamer voorloog over zijn eerste gesprek met de oud-verkenners. Uit het verslag bleek dat het daarin wel degelijk over CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt is gegaan, iets wat Rutte eerst nog stellig ontkende. Rutte gooide het later op een "verkeerde herinnering".

"vertrouwen herwinnen"

Rutte zelf is echter niet van plan om op te stappen. Hij kreeg als lijsttrekker bijna twee miljoen stemmen en binnen zijn eigen partij kan hij ook nog op genoeg steun rekenen. "Ik ga mijn best doen om het vertrouwen te herwinnen", zei hij na het marathondebat. Vrijdag leek hij nog meer vastberaden. "Ik heb 1,9 miljoen stemmen gekregen. Het is dan gek om twee weken na de verkiezingen een stap opzij te doen."

D66 en CDA, de meest voor de hand liggende coalitiepartners van de VVD, gooiden de deur nog niet helemaal dicht. Het vertrouwen in Rutte heeft bij deze partijen echter wel een dieptepunt bereikt en Kaag, lijsttrekker van D66, zei zelfs dat zij "haar conclusies had getrokken" als zijzelf zo'n motie van afkeuring had gekregen.

Ster advertentie
Ster advertentie