Up 2 Date

Hooikoortsseizoen is gestart en dit jaar nog heftiger dan vorige jaren

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Hooikoortsseizoen is gestart en dit jaar nog heftiger dan vorige jaren

Heb jij last van hooikoorts? Dan heb je vast al wel gemerkt dat het hooikoortsseizoen is begonnen en het wordt alleen nog maar erger. Er is namelijk sprake van een piek. De aankomende twee weken zal de pollen concentratie het hoogst zijn. Dit komt onder andere doordat het in Nederland de afgelopen tijd veel heeft geregend en het gras enorm is gegroeid en hierdoor meer stuifmeel verspreid.

Hevige regenval

Er zijn verschillende soorten pollen waar je allergisch voor kan zijn, onder andere graspollen. Deze pollen gaan de aankomende periode de meeste hooikoortsklachten veroorzaken. Doordat het zo zwaar heeft geregend de afgelopen tijd staat nu alles in bloei en is ook het gras omhoog geschoten. Bioloog Arnold van Vliet vertelt aan RTL Nieuws dat nu er meer pollen in de lucht hangen de klachten van hooikoortspatiënten ook erger zullen worden.

Voordelen van regen

De regen kan overigens ook in ons voordeel werken, want als het nu veel gaat regenen kan dat ervoor zorgen dat de pollen uit de lucht worden gehaald. Tijdens het huidige piekmoment is hier alleen geen sprake van, het blijft namelijk heel droog. Bioloog Arnold van Vliet vertelt in een artikel van NOS het volgende hierover: "Vorige jaren was er veel regen tijdens die piekdagen, toen zijn we eraan ontsnapt. De regen haalt de pollen uit de lucht en dropt ze op de grond. Maar deze keer krijgen hooikoortspatiënten de volle laag."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Iedereen last

Door de hoge piek kunnen ook mensen die normaal geen last hebben van hooikoorts getroffen worden, als de pollenconcentratie maar hoog genoeg is, vertelt huisarts Felix van der Wissel aan RTL Nieuws. "Mensen die normaal al last hebben van hooikoorts, kunnen dit bij weinig pollen merken. Maar als het er zoveel zijn als het afgelopen weekend, krijgen veel meer mensen er last van."

Andere oorzaken

Niet alleen de hevige regenval en vochtigheid is verantwoordelijk voor de hooikoortspiek. Ook onze hygiëne speelt hier een rol in. Dit wordt ook wel de 'hygiënetheorie' genoemd. Er zijn namelijk studies die aan kunnen tonen dat ons immuunsysteem zich minder goed ontwikkelt omdat we minder in contact komen met allergenen. Kinderen die bijvoorbeeld opgroeien op boerderijen kunnen beter tegen allergenen dan anderen. Zij zullen hoogstwaarschijnlijk ook minder allergisch zijn voor pollen.

Klimaat

Ook het klimaat speelt een rol in de heftigere en langere hooikoortsperiodes. Door de warme winters beginnen onze bomen vaak eerder te groeien. Wat betreft het graspollenseizoen zal die periode ook steeds toenemen. Dit komt doordat de temperatuur steeds hoger wordt, waardoor het gras al eerder in bloei is. Als de zomer dan ook nog zorgt voor hoge temperaturen duurt het graspollenseizoen een stuk langer.

Ster advertentie
Ster advertentie