Up 2 Date

Minister De Jonge waarschuwt voor een toenemend woningtekort

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Minister De Jonge waarschuwt voor een toenemend woningtekort

Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) heeft aan de Tweede Kamer laten weten dat de woningnood de komende jaren alleen maar erger zal worden. Dit komt doordat er te weinig grond beschikbaar is, de rente hoog is en de bouwkosten zijn gestegen. Daarnaast is de vraag naar woningen groter dan verwacht, waardoor de doelstelling van het kabinet om in 2030 900.000 nieuwe woningen te bouwen in gevaar komt.

Bevolkingsgroei

De bevolking groeide in 2022 bijna twee keer zo snel als in 2021 (227 duizend tegenover 115 duizend). Minister De Jonge legt uit dat deze hogere bevolkingsgroei leidt tot een grotere vraag naar woningen. ''Zelfs als er minder mensen bijkomen, hebben we nog steeds een probleem'', aldus De Jonge. Ook zullen er de komende tijd niet genoeg nieuwe woningen worden gebouwd om de bestaande woningnood op te lossen. De bouwsector vertraagt en zal volgend jaar aanzienlijk afnemen. Hoge bouwkosten en rentetarieven maken het voor bouwbedrijven en investeerders moeilijker om nieuwe bouwprojecten te realiseren.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Maatregelen

Het kabinet neemt maatregelen om de woningbouw weer op gang te brengen. Projectontwikkelaars die hun bouwprojecten stopzetten vanwege hoge kosten, kunnen financiële hulp van de overheid krijgen. Ook worden wet- en regelgeving aangepast om snellere realisatie van woningbouwprojecten mogelijk te maken. Daarnaast wil Minister De Jonge bestaande appartementencomplexen uitbreiden met extra verdiepingen om het tekort aan bouwgrond aan te pakken.

Oplossingen

Volgens De Jonge moet er nog meer gebeuren. Nu zijn er al zeventien plekken waar grootschalige nieuwbouwwijken moeten komen, maar hij wil dat er nog meer locaties worden aangewezen. Ook wil hij flexwoningen plaatsen om tijdelijk de woningnood te verlichten, maar gemeenten zijn terughoudend vanwege bezwaren van omwonenden. Flexwoningen zijn bedoeld voor mensen die dringend een huis nodig hebben, zoals statushouders en studenten.

Ster advertentie
Ster advertentie