Up 2 Date

Moeder en dochter in België overleden na aansteken barbecue als verwarming

foto: Foto ter illustratie - Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Moeder en dochter in België overleden na aansteken barbecue als verwarming

In België zijn de 44-jarige Louise en haar 23-jarige dochter Deborah om het leven gekomen door koolmonoxidevergiftiging. De twee vrouwen hadden binnenshuis een barbecue aangestoken om zo waarschijnlijk op een goedkope manier hun huis te verwarmen.

Smeulende barbecue

De politie viel de woning van de vrouwen binnen toen familie geen contact meer met de twee kon krijgen, zo meldt de Belgische krant HLN. Binnen troffen de agenten een nog smeulende barbecue aan. De koolmonoxidemeters van de brandweer gaven direct een alarm. De twee vrouwen zijn zo snel mogelijk uit het huis gehaald en gereanimeerd, maar de hulp mocht niet meer baten.

De alleenstaande moeder Louise zou nog twee dochters achterlaten. Bij het huis zijn bloemen neergelegd.

Schrijnende situatie

De stijgende gasprijzen zorgen voor schrijnende situaties. Veel mensen zoeken door de hoge energierekening naar goedkopere, alternatieve manieren om hun huis te verwarmen, maar die zijn lang niet altijd veilig. "Gisteren is het ergst denkbare scenario dus werkelijkheid geworden", zegt Geens van Brandweer Zone Antwerpen tegen HLN. "We willen de bevolking heel duidelijk waarschuwen voor dat soort initiatieven, want we zagen recentelijk bijvoorbeeld ook een geval waarbij iemand een bloempot had omgedraaid en er kaarsen op had gezet. Een vuurkorf of barbecue moet je écht niet binnen gebruiken. Het zorgt voor een overdosis koolstofmonoxide (CO) en is bovendien brandgevaarlijk."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Sluipmoordenaar

Koolstofmonoxide heeft geen kleur, geur of gekke smaak, maar is wel heel giftig. Daardoor is het een echte sluipmoordenaar. Wie het gas inademt krijgt last van vermoeidheid, duizeligheid, braakneigingen en raakt uiteindelijk bewusteloos. Het gas ontstaat bij onvolledige verbranding, dus als er niet genoeg zuurstof in de lucht zit. Dat kan gebeuren bij open vuur in huis. De Nederlandse brandweer roept daarom nogmaals op extra voorzichtig te zijn met vuur in huis als alternatief voor de centrale verwarming.

Ster advertentie
Ster advertentie