Up 2 Date

Noodregeling voor energie bijna rond, miljoenen mensen profiteren

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Noodregeling voor energie bijna rond, miljoenen mensen profiteren

Het kabinet heeft de afspraken voor een noodpakket, waarmee de Nederlandse bevolking geholpen wordt om de energiekosten te betalen, zo goed als rond. Beleidsbepalers spraken gisteren over een compensatieregeling waarbij mensen een lager tarief betalen voor gemiddeld stroom- en gasverbruik. Dat meldt het AD.

Tarief van voor de oorlog

Ingewijden melden aan het AD dat het kabinet eraan werkt om voor gemiddeld stroom- en gasverbruik het tarief van voor de oorlog in Oekraïne te laten gelden. Alles boven het gemiddelde verbruik moet wel betaald worden tegen het hogere markttarief. Op die manier worden mensen gestimuleerd om bewust om te gaan met energie- en stroomverbruik. "Als je ook je sauna en je zwembad verwarmt, betaal je meer", legt een Haagse bron uit aan het AD.

'Kleintjes meer tijd nodig'

Het kabinet wil de compensatieregeling dit jaar nog in laten gaan. Kleine energiebedrijven lijken echter in de problemen te komen met de uitvoering van de regeling vanwege de complexe technische en administratieve handelingen die vereist zijn. "De energiegiganten zeggen: het lukt ons wel vanaf november, maar de kleintjes hebben meer tijd nodig. Daarover gaan we verder in gesprek", zegt een andere betrokkene.

Vandaag afronden

Het ministerie van Financiën heeft als doel om het noodpakket vandaag definitief in orde te maken. "We hebben goede hoop dat dit goed komt." Hoe het prijsplafond er precies uit komt te zien en wat precies gezien wordt als gemiddeld verbruik, is nog even de vraag. Verder kan het ook zo zijn zijn dat de tarieven die nu op tafel liggen nog enigszins wijzigen. "Maar het komt erop neer dat een boel mensen veel minder gaan betalen voor hun energie."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie