Up 2 Date

Dader dodelijke aanslag in Parijs koos buitenlanders bewust als doelwit

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Dader dodelijke aanslag in Parijs koos buitenlanders bewust als doelwit

De Franse officier van justitie Laure Beccuau heeft zich uitgelaten over de man die afgelopen vrijdag drie mensen doodschoot in Parijs. Volgens haar heeft de verdachte een "pathologische haat" tegen buitenlanders. Naast de dodelijke slachtoffers raakten bij de aanslag ook meerdere mensen gewond. De verdachte is afgelopen zaterdag naar een psychiatrische inrichting gebracht voor verder onderzoek.

Op zoek naar immigranten

Volgens Beccuau had de verdachte het aanvankelijk gemunt op mensen in het noordelijke deel van de Parijse wijk Seinse-Saint-Denis. Daar verblijven veel immigranten, maar waren afgelopen vrijdag "maar weinig mensen op straat", waarna hij besloot om een wijk in te gaan waar veel Koerden wonen.

In zijn verklaring aan de politie gaf de man verder aan depressief te zijn en zelfmoordneigingen te hebben. Autoriteiten laten weten dat hij zich na de aanslag tevergeefs van zijn leven wilde beroven.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Koerdische gemeenschap als doelwit

Eerder liet Gérald Darmanin, de Franse minister van Binnenlandse Zaken, al weten dat de verdachte "duidelijk buitenlanders wilde aanvallen". Ook president Emmanuel Macron bevestigde die uitspraak door te zeggen dat de Koerdische gemeenschap bewust uitgekozen was als mikpunt van de trieste aanval.

De Koerdische gemeenschap is ontstemd over de aanslag en vindt dat de Franse autoriteiten te weinig hadden gedaan om de aanval te voorkomen. Om duidelijk te maken dat ze niet over zich heen laten lopen, gingen veel Koerdische inwoners van Parijs de straat op, waar uiteindelijk rellen uitbraken tussen demonstranten en de politie.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

3 mensen gedood

De aanslag vond afgelopen vrijdag vlak voor 12 uur 's middags plaats in de Rue d'Enghien, in het noorden van het centrum. Volgens een getuige zouden er zeven tot acht schoten geklonken hebben. "Het was totale paniek", aldus de persoon tegen AFP. Bij de aanslag kwamen drie mensen om het leven en raakten drie mensen gewond, waarvan twee levensbedreigend. De man begon te schieten in een Koerdisch cultureel centrum, een restaurant en een kapsalon, waar hij vervolgens werd gearresteerd.

Bekende van de politie

Volgens Franse autoriteiten is de verdachte een man van 69 jaar oud en een bekende van de politie. Franse media melden dat het gaat om iemand die vorig jaar werd opgepakt wegens moordpogingen bij een aanval met een zwaard op een kamp voor migranten. Hij zou nog geen twee weken geleden vrijgelaten zijn uit de gevangenis.

Ster advertentie
Ster advertentie